2.8.2013 Tes-tiedotteet

Esityslisäjärjestelmän viimeinen korotus elokuun alussa


Näyttelijöiden teatterityöehtosopimuksen sopimuskauden viimeinen esityslisän korotusajankohta on 1.8.2013.

Esityslisiä korotetaan tuolloin 0,5 %, jolloin esityslisiin varattava määrä on yhteensä 4,1 %. Samana ajankohtana esityslisiin varattavalla prosenttiosuudella eli 0,5 %:lla korotetaan myös vierailusopimusten vähimmäispalkkioita ja vierailijoiden henkilökohtaisia palkkioita.

Esityslisää koskevat soveltamiskirjaukset olivat valtakunnan sovittelijan toimistolta saadussa ja hyväksytyssä sopimusratkaisussa vuodelta 2010 vajavaiset, ja niitä on täydennetty sopimuskauden aikana. Esityslisän laskennasta voidaan vuoden 2013 voidaan todeta kertaavasti seuraavaa:

– Kevätkaudelta lasketaan yhteen kuukausipalkkaisten kiinnitettyjen näyttelijöiden tammi-kesäkuun toteutunut palkkasumma. Kevätkaudella sovelletaan vielä 3,6 % esityslisäprosenttia. Esityslisäpotti jaetaan näyttelijöille NäyTES 15 §:n mukaisesti välittömästi esityskautta seuraavan palkanmaksun yhteydessä.

– Syyskaudelta lasketaan yhteen heinä-joulukuun kuukausipalkkaisten näyttelijöiden toteutunut palkkasumma. Esityslisäjärjestelmän sisäisestä korotuksesta johtuen heinäkuun palkkasummasta huomioidaan 3,6 % ja elokuusta eteenpäin korotettu 4,1 %. Esityslisät maksetaan välittömästi esityskautta seuraavan palkanmaksun yhteydessä.

Esityslisän laskentaa koskeva kirjaus oli niukkasanainen sekin, mistä syystä asiassa on ohjeistettu seuraavasti: esityslisä lasketaan kuten muutkin tes-korotukset, huomioiden näyttelijöiden säännöllisen työajan ansiot. NäyTES 20 §:n mukaisesti näyttelijän varsinaiseen palkkaan kuuluvat peruspalkka, henkilökohtainen palkka ja esityslisä.

Lisätietoja:
Leevi Mentula, lakimies
Puh. 09-2511 2152
leevi.mentula@suomenteatterit.fi