28.1.2013 Tiedotteet

Lasten ja nuorten teatteripalkinto 2013 -finalistit tuovat esille alan monipuolisuuden ja toiminnan haasteet

Suomen Teatterit ry ja Kansainvälinen lasten- ja nuortenteatterijärjestö Suomen Assitej ry palkitsevat vuoden 2012 aikana ansioituneen lastenteatteritoimijan valtakunnallisessa teatterialan Thalia-gaalassa 10.3. Seinäjoella. Kilpailun raati on valinnut finaaliin viisi ehdokasta, jotka edustajat erilaisia puolia lastenteatterikentästä.

Kilpailun voittajan valitsee lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula. Finalisteja ovat Kemin taksipalvelu ja Metsä Group – Kemin tehtaat, Teatteri Hevosenkenkä, Turun kaupunginteatterin projekti LVR – Kuinka Selvitä Laitoksesta, Lilla Teaternin esitys I taket lyser stjärnorna ja TOTEM-teatteri.

Lastenteatterin saavutettavuus on suuri haaste, sillä kouluilla ja päiväkodeilla on nykyisin yhä harvemmin määrärahoja lasten teatterikuljetuksiin. Kemin taksipalvelu ja Metsä Group – Kemin tehtaat ovat osoittaneet raikkaan tavan tukea lastenteatterin saavutettavuutta järjestämällä kuljetukset Kemin kaupungin teatterin Mörköjen yö -näytelmään. Yritykset näyttävät hienoa esimerkkiä muille yhteistyömuodoista lastenteattereiden kanssa.

Viime vuosina lastenteatterikentältä on kadonnut useita toimijoita, mutta Teatteri Hevosenkenkä on kyennyt selviytymään alan kasvavista taloudellisista haasteista. Teatteri on tuottanut laadukasta ja monipuolista lastenteatteria jo 38 vuoden ajan ja kasvanut samalla tunnelmallisessa miljöössä toimivaksi lasten kulttuurikeskukseksi.

Turun Kaupunginteatterin LVR – kuinka selvitä laitoksesta toteutettiin syrjäytymisuhan alla olevien ja lastensuojelulaitoksissa asuvien nuorten kanssa ja projekti sai tukea Myrsky-hankkeelta. LVR terminä tarkoittaa liikkumavapauden rajoittamista. Nuoret esittivät itse työstämänsä näytelmän loppuunmyydyille katsomoille. Haastavan yleisötyöprojektin toteutus on kunniakas suoritus teatterilta ja osoitus siitä, miten taiteen avulla voidaan auttaa vaikeassa elämäntilanteessa olevia nuoria.

Lilla Teaternin I taket lyser stjärnorna puolestaan on ansiokas perinteisen nuortenteatterin tuotanto. Tarkasti tunteita kuljettava esitys on monitasoisesti näytelty ja kaikilta osa-alueiltaan loppuun saakka hiottu kokonaisuus.

TOTEM-teatteri on kiertävä espoolainen ammattiteatteri, joka toteuttaa nykylastenteatteria intohimoisesti ja käsittelee ajassa olevia ilmiöitä lasten näkökulmasta. Teatterin ohjaukset ja lavastukset ovat olleet vaikuttavia. Lisäksi teatteri luo esityksistä mukavan tilaisuuden, joissa lapset voivat jäädä keskustelemaan esityksen jälkeen. Tämä on osoittanut miten huomattavan avoimia lapset ovat nykytaiteelle.

Raadissa ovat olleet mukana Teatteri Mukamaksen johtaja Mansi Stycz, Oulun kaupunginteatterin johtaja Mikko Kouki, toimittaja Maria Säkö, Suomen Assitej ry:n puheenjohtaja Nina Jääskeläinen ja Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi.

Lisätietoja:

Suomen Teatterit ry
toimitusjohtaja Tommi Saarikivi
p. (09) 2511 2150
tommi.saarikivi@suomenteatterit.fi
www.suomenteatterit.fi

Suomen Assitej ry
Puheenjohtaja Nina Jääskeläinen
p. 0440 866 355
nina.jaaskelainen@assitejfi.org
www.assitej.fi