28.1.2013 Tiedotteet

Vuoden Teatteri 2013 -kilpailun finalisteina kisaavat Teatteri Jurkka ja Teatteri Telakka

Suomen Teatterit ry:n Vuoden Teatteri 2013 -raati on valinnut kilpailun finaaliin helsinkiläisen Teatteri Jurkan ja tamperelaisen Teatteri Telakan.

Teatterit edustavat alan pieniä aktiivisia toimijoita ja raati halusi valinnallaan nostaa esiin elinvoimaisten selviytyjien ansiokkaan toiminnan ja elämäntyön teatterikentällä. Lopullisen voittajavalinnan tekee näyttelijä Esko Roine ja voittaja julkistetaan teatterialan Thalia-gaalassa 10.3. Seinäjoella.

Teatteri Jurkalle on muotoutunut vuosien saatossa omaleimainen profiili ja teatterilla on tinkimätön ja rohkea oma taiteellinen linja. Vuonna 1953 perustetun Jurkan ohjelmisto on ollut kautta linjan laadukasta ja toiminnassa on uskallettu pitää mukana ennakkoluulottomasti nuoria tekijöitä. Teatterilla on ollut vuosien varrella myös runsaasti hienoja kantaesityksiä. Jurkan intiimi toimitila on haaste teatterille, sillä pieni katsomo on helppo täyttää mutta pienillä katsojamäärillä taas on vaikea kattaa toiminnan kulut. Jurkka on kuitenkin selviytynyt vuosikymmeniä elinvoimaisena teatterina alati kovenevassa kilpailutilanteessa.

Teatteri Telakka on ollut erityinen edelläkävijä teatterikentällä. Telakka kehitti aikanaan täysin uudenlaisen toimintamallin, jossa yhdistyi teatteri- ja ravintolatoiminta. Epäilijöitä toiminnalle riitti, mutta teatterin kevyt rakennemalli sekä omaleimainen ja vaihtoehtoinen ohjelmisto ovat osoittautuneet toimiviksi ratkaisuiksi yli 16 vuoden ajan. Telakka on suomalaisten tekijöiden ja kirjailijoiden paikka. Se tavoittaa kiitettävästi nuoria aikuisia yleisökseen. Telakka tarjoaa tärkeän vierailunäyttämön Tampereella muille teattereille. Myös kehitysvammaisille tehdään työtä liikenevillä pienillä resursseilla. Näytelmä Kuningatarleikit vieraili vuonna 2012 Meksikon DramaFest –tapahtumassa.

Vuoden Teatteri 2013 -raadissa ovat olleet mukana Lahden kaupunginteatterin johtaja Maarit Pyökäri, Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Miko Jaakkola, Suomen Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho sekä Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi.

Lisätietoja:

Suomen Teatterit ry
toimitusjohtaja Tommi Saarikivi
p. (09) 2511 2150
tommi.saarikivi(a)suomenteatterit.fi
www.suomenteatterit.fi