7.8.2013 Blogi

Minne menet, teatterialan rahoitus?

Elokuinen junamatka Tampereen Teatterikesään on erinomainen hetki tarkastella alkavaa esitysvuotta ja haasteita, joita vuosi ammattiteattereille ja niitä edustaville organisaatiolle tuo tullessaan.

Juuri ennen kesätaukoa saatiin positiivisia uutisia siitä, että OKM esittää budjettiin määrärahaa taajuusalueuudistuksen aiheuttamien kustannusten kompensoimiseksi. Kompensaatiota voivat hakea kaikki ammattiteatterit, jotka käyttävät toiminnassaan luvanvaraista langatonta mikrorofoni- ja lähetintekniikkaa. Pitkän asiaa koskevan poliittisen väännön jälkeen tämä on erinomainen uutinen.

Tällä viikolla saamme myös tietoa ministeriöiden esityksistä koskien kulttuurin valtionrahoitusta seuraavalla budjettikaudella. Esitysten sisällöstä samoin kuin budjetin käsittelyn etenemisestä tiedotamme teattereille mahdollisimman ajantasaisesti sitä mukaan kun riittävän varmaa tietoa budjettikokonaisuuden kehityksestä on saatavilla.

Syksyllä 2013 alkaa myös valmistautuminen haastavaan talveen, kun kaikki teatterialan työehtosopimukset menevät uusiksi edellisten sopimusten sopimuskauden päättyessä. Sillä, kuinka vaikeaksi tämä neuvottelukierros lopulta muodostuu, on kiinteä liityntä siihen minkälaisia ratkaisuja teatterialan rahoituksen tulevaisuudesta syksyllä niin valtion kuin kaupunkien rahoituksen suhteen tehdään. Jo toteutettujen säästötoimenpiteiden vaikutukset näkyvät alalla jo kasvavana freelancereiden työttömyytenä ja huolena siitä, että useat teatterit joutuvat pohtimaan sitä, pystyvätkö ne ylläpitämään nykyisen kokoista tuotantotahtia ja siihen tarvittavaa henkilökuntaa.

Vaikeina taloudellisina aikoina on hyvä muistuttaa siitä, että kansainvälisessä vertailussa suomalaisen ammattiteatterin rahoitus on viime vuosina pärjännyt kuitenkin kohtuullisen hyvin. Vaikka toteutetut vos-leikkaukset, heikosti kehittyvä vos:n ulkopuolisen kentän tuki ja uhkaavat indeksijäädytykset vaikuttavat kaikki negatiivisesti koko kentän toimintaan, ei ammattiteatterin rahoituksessa vuonna 2008 alkaneen taloudellisen epävarmuuden jälkeen ole tapahtunut olennaista notkahdusta. Tänäkin syksynä on tehtävä hartiavoimin töitä sen eteen, ettei tällaista notkahdusta perustasoltaan heikosti rahoitetun mutta Suomessa erittäin merkittävän kulttuurialan rahoitukseen tule.

Jos luet tätä tekstiä, olet löytänyt Suomen Teatterit ry:n uudistetulle web-sivustolle. Tervetuloa! Emme uudistu pelkän uudistamisen vuoksi, vaan tarkoitus on tuoreen ilmeen ohella kehittää web-palvelun sisältöä entistä selkeämmäksi ja informatiivisemmaksi. Järjestömme tiedostustoimintaa keskitetään enemmän yhteen paikkaan, josta kaikki olennainen informaatio löytyy nopeasti ja helposti. Kaikki palaute uuden sivuston hyvistä ja heikoista puolista on erittäin tervetullutta.

Jännittävää ja antoisaa ammattiteatterivuotta 2013-2014 kaikille,

Tommi Saarikivi
Toimitusjohtaja, Suomen Teatterit ry