12.8.2013 Teatterialan uutisia

Tanssi kiertää 2014 – Kuusi teosta odotetulle kotimaiselle tanssikiertueelle

Kuusi teosta on valittu odotetulle kotimaiselle tanssikiertueelle 2014. Tanssin talo ry. käynnisti toukokuussa pitkään suunnitellun valtakunnallisen tanssikiertueen järjestelyt. Merkittävänä yhteistyökumppanina työn edistämisessä on ollut Suomen Teatterit ry.

Parhaillaan kiertueelle rakennetaan konseptia, jonka myötä eri puolilla Suomea voidaan esitellä vuosittain kiitettyjä tanssiteoksia ja järjestää tapahtumien yhteyteen esiintyjien pitämiä kursseja, paikallisten ryhmien töitä ja muuta oheisohjelmaa. Alueellisella yhteistyöllä tulee olemaan merkittävä rooli. Alueellisia asiantuntijoita ovat mm. tanssin aluekeskusverkoston jäsenet sekä tanssiryhmät ja -koulut.

Pilottikierrokselle haki peräti 118 tanssiryhmää tai yksittäistä taiteilijaa valmiilla teoksellaan. Ensimmäisen vuoden ohjelmistoon valittiin kesäkuussa kuusi tanssiteosta, jotka tullaan tarjoamaan kaupunginteattereiden vuoden 2014 ohjelmistoon. Tanssin esitys- ja kiertuetoimintatyötä ovat olleet mukana kehittämässä Joensuun, Jyväskylän, Oulun ja Seinäjoen kaupunginteatterit.

Nelihenkinen raati, johon kuuluivat akateemikko, koreografi Marjo Kuusela, tanssija-koreografi Petri Kauppinen, teatterinjohtaja, ohjaaja Vesa-Tapio Valo ja toimittaja-kriitikko Hannele Jyrkkä, päätti teemoittaa tanssi-illat, jotta nähtäville saataisiin runsaasta valikoimasta tiivis paketti monisyistä taidetanssia.

Ensimmäinen teemakiertue tarjoaa monipuolisia tanssielämyksiä haastavalle kohderyhmälle, yläaste- ja lukioikäisille nuorille. Toukokuussa 2014 tarjolla on tanssija-koreografi Sonya Lindforsin ja Jarkko Mandelinin erityisesti nuorille katsojille koostama yhteisilta. Lindforsin mukaan hänen töitään voi kutsua yhtä lailla nykytanssiksi kuin urbaaniksi tanssiksi tai räp-keikaksi. Mandelin on yhdistänyt teoksissaan nykytanssiin breakia, capoeiraa ja akrobatiaa. Nuoret halutaan tutustuttaa tanssin maailmaan niin katsojina kuin osallistujina, joten taiteilijat pitävät esityskaupungeissa myös työpajoja nuorille. Samalla tanssintekijöille avautuu uusia työskentelyfoorumeja.

Lokakuun kiertueohjelmistossa tarjotaan läpileikkaus moniääniseen taidetanssin kirjoon 2000-luvulla. Tanssija-koreografi Reija WäreenOf(f) Course -teos (2007) tuo lavalle seitsemän tanssijaa ja samalla yhtä monta erilaista tanssilajia. Niin nykytanssin, baletin, katutanssin, capoeiran kuin kilpatanssin maailmoihin sukeltava esitys on oivallinen johdanto myös niille katsojille, joille tanssi ei ole entuudestaan tuttua. Samassa illassa nähdään Ervi Sirénin koreografioima ja Alpo Aaltokosken tanssimasoolo Taikuri, jota on esitetty niin Suomessa kuin maailmalla vuodesta 2007 lähtien.

Vaihtoehtoisesti teatterit voivat valita lokakuiselle kiertueelle tanssija-koreografi Joona Halosen suositun, maskuliinisuutta vauhdikkaasti kartoittavan teoksen Straight (2013)viidelle miestanssijalle. Samaan iltaan on yhdistetty kahden persoonallisen tanssija-koreografin soolotyöt. Kaari Martinin Korppi ja kello (2010) palkittiin Madridin flamencokoreografiakilpailussa kolmessa sarjassa vuonna 2012. KansainvälisenAerowaves-partneriverkoston 20 koreografin suosituslistalle 2012 valitun Elina Pirisen Lover of the Pianist -soolossa (2011) liikutaan niin tanssien kuin soittaen performanssitaiteen rajapinnoilla.

Valittujen työryhmien kanssa pidetään elokuussa tuotantopalaverit, jonka jälkeen tuotetaan teattereille eteenpäin toimitettavat markkinointiaineistot. Kiertueaikataulujen valmistumisen aikataulutavoite vuodelle 2014 on syyskuu 2013.

Kiertueista kiinnostuneet teatterit voivat ottaa yhteyttä Tanssin talo ry:n projektipäällikkö Hanna-Mari Peltomäkeen.

Lisätiedot:
Hanna-Mari Peltomäki
Projektipäällikkö
Tanssin talo ry.
00180 Helsinki
puh. 044 5131069
www.tanssintalo.fi