24.10.2013 Blogi

Mie haluun tulla uuvestaanki! Satupäivä näkyi ja kuului teattereissa

Sadun nimipäivänä, 18. lokakuuta vietettiin valtakunnallista Satupäivää. Nyt kuudetta kertaa järjestettävä Satupäivä jatkoi kasvamistaan ja satua juhlistettiin yhteensä 80 paikkakunnalla ympäri Suomen. Satutapahtumat ilahduttivat tuhansia osallistujia ja sekä lapset että aikuiset saivat mahdollisuuden heittäytyä sadun maailmaan arjen kiireiden keskellä.

Satupäivän juuret löytyvät teatterialalta, sillä ajatus Satupäivän vietosta syntyi Suomen Teatterit ry:n vuonna 2008 järjestämän lastenteatterikampanjan yhteydessä. Idean äitinä toimi Teatteri Hevosenkengän johtaja Kirsi Siren, joka oli tutustunut Saksassa vietettävään Märchentage-satuviikkoon. Kampanjan suunnittelun yhteydessä syntyi ajatus samankaltaisen satujuhlan järjestämisessä myös Suomessa ja niin Satupäivä sai alkunsa. Mukaan kutsuttiin yhteistyökumppaneita eri taiteen aloilta ja innostuneen vastaanoton kannustamana Satupäivän vietosta päätettiin tehdä vuosittainen perinne, vaikka lastenteatterikampanja päättyikin.

Satupäivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta satujen merkityksestä ja varmistaa kaikkien pääsy elävän ja laadukkaan lastenkulttuurin äärelle. Tapahtuman luonne on alusta asti kannustanut taiteidenvälisyyteen ja ohjelmassa ovat edustettuina eri taiteenlajit lastenkirjallisuudesta ja kuvituksesta tanssin kautta aina sarjakuvaan ja musiikkiin. Samalla pidetään kuitenkin esillä myös Satupäivän teatterijuuria – näin tehdään esimerkiksi Satupäivän päätapahtuman kautta, joka järjestetään vuosittain Teatterimuseossa.

Teatterit ovat keskeisessä roolissa myös Satupäivän tapahtumajärjestäjinä ja tänäkin vuonna moni teatteri otti osaa tapahtumaan. Tampereen Teatterissa esimerkiksi opeteltiin vanhempien kanssa lasten sadutusta teatterin yleisötyöntekijän johdolla ja tunnistettiin Satupäivän tämänvuotiseen ”Sadun ääni” -teemaan liittyen erilaisia ääniä Hupulla Huputettu -nykytanssiteoksen työryhmän kanssa.

Useat teatterit yhdistivät Satupäivänä voimansa jonkin toisen toimijan kanssa. Tampereen Työväen Teatteri esimerkiksi teki yhteistyötä Pirkanmaan maakuntakirjastojen kanssa. Satupäivänä kirjasto saapui vierailulle teatteriin ja lastenteatteriesityksen yhteydessä teatterissa oli mahdollisuus lukea ja lainata kirjaston satukirjoja. Vastaavasti teatteri näkyi kirjastoissa, kun teatterin näyttelijät jalkautuivat Tampereen kirjastoihin pitämään satutunteja.

Omien satuhetkien järjestämisen lisäksi Kansallisteatteri puolestaan teki yhteistyötä Kontupisteen alueellisen Reittejä Kontulaan -taideprojektin kanssa yhteisen Satuaamu-tapahtuman merkeissä, jossa valoilla ja rekvisiitalla tuotiin Itä-Helsingissä järjestettyihin satuhetkiin teatterin taikaa.

Satupäivä on hyvä mahdollisuus tehdä yleisötyötä. Moni teatteri kutsui paikallisia päiväkoti- tai kouluryhmiä tutustumaan teatterin maailmaan tai teki satuvierailun lasten luo. Teatteri Hevosenkengässä esimerkiksi vieraili päiväkotiryhmä, joka ei ollut aikaisemmin käynyt teatterissa. Satuhetken tuloksena päiväkodin henkilökunta lupasi tuoda lapset katsomaan esityksiä pikimmiten.

Teatteri Imatra puolestaan kertoi satuhetkestään päiväkotilasten kanssa seuraavaa: Olimme kutsuneet teatterin lähipäiväkodin lapsia Satupäivään. Vieraille tarjottiin ensin mehua alakahviossa ja jaettiin Satupäivän postikortit. Mehuhetkeltä siirryttiin yläkertaan. Kolme näyttelijäämme ja teatterinjohtaja olivat pukeutuneet erikoisiin hattuihin, viittoihin, mekkoihin ja lukivat lapsille Lumikuningatar-sadun. Lasten kommentit sadun päätyttyä olivat ”tulipas kuuma” ”oli kivaa” ja ”mie haluun tulla uuvestaaki”. Iloisia kasvoja oli mukava katsella ja päätimme järjestää satuhetken myös ensi keväänä!”

Teattereiden palautteista nousi ennen kaikkea esille Satupäivän tapahtumien synnyttämä hyvä mieli ja ilo. Lämmin kiitos kaikille teille, jotka olitte mukana toteuttamassa satumaista päivää!

Iida TurpeinenSatupaiva-2013
Projektisihteeri
Suomen Teatterit ry

www.satupaiva.fi
www.facebook.com/satupaiva

 

Kuva: Taija Lähdetie

Kuvassa Satupäivän avajaiset Teatterimuseossa. Teatterimuseon projektipäällikkö Meri Eerola ja näyttelijä Outi Haaranen valmistautuvat satutuokioon.