13.2.2014 Tiedotteet,Tes-tiedotteet

Kuittipakko vos-teattereissa – tarkennus

Vuoden 2014 alusta voimaantullut käteiskaupan kuittipakko ei lain hallituksen esityksen mukaan koske yleishyödyllisiä yhdistyksiä.

Valtiovaroin tuettu teatteri on vakiintuneesti tulkittu verotuksessa yleishyödylliseksi toiminnaksi ja sillä perusteella lakia käteiskaupan kuittipakosta ei tarvitse soveltaa teattereissa. Esitysten yhteydessä pidetty väliaikatarjoilu ei ole elinkeinotoimintaa.

Verottajalta saadun tiedon mukaan toiminta, joka on tuloverotuksessa todettu yleishyödyllisen yhdistyksen elinkeinotoiminnaksi, on sitä toimintaa, josta myös kuitti tulee antaa. Jos taas toimintaa ei ole tuloverotuksen toimittamisen yhteydessä elinkeinotoiminnaksi katsottu, ei myöskään kuittia tarvitse antaa. Teatteria ylläpitävän yhteisön yhtiömuodolla ei ole asiassa merkitystä, kaikkia teattereita arviodaan samalla tavoin.

Mikäli teatterin narikkaa tai kahvilaa pitää joku muu yritys, niin silloin kyse on mainitun yrityksen elinkeinotoiminnasta, jota verotetaan yrityksen elinkeinotoimintana ja silloin kuitti on annettava (jos liikevaihto ylittää 8.500 euroa).

Lisätietoja:
Lakimies Leevi Mentula
Puh. 09 2511 2152
leevi.mentula@suomenteatterit.fi