20.11.2014 Tiedotteet

Apurahat taiteilijoille vai teatteriryhmille? Suuri apurahaseminaari 12.12.

Vastaavatko nykyiset erilaisille näyttämötaiteen toimijoille suunnatut tuet toimintaympäristön kehitystä? Pitäisikö esimerkiksi apurahat tulevaisuudessa suunnata työryhmien kohdalla selkeästi taiteilijoille ja erikseen teatteri- ja orkesterilain ulkopuolisille ammattiteattereille ja teatteriryhmille työllistämisavustuksen kaltaisina tukina? Voisiko apurahan hallinnoija olla joku muu kuin taiteilija itse henkilökohtaisen apurahan kohdalla? Tule keskustelemaan kanssamme mihin haasteisiin ja ongelmakohtiin törmätään nykyisessä tukipolitiikassa. Mikä on muuttunut?

Suuri apurahaseminaari 12.12.2014 klo 12-16, Taiteen edistämiskeskuksen Kotus-Sali, Vuorikatu 24, Helsinki

Tilaisuuden järjestäjät: Suomen Näyttelijäliitto, Teatterin Tiedotuskeskus, Teatterikeskus ja Taiteen edistämiskeskus:

”Valtion taiteilijatuen kehitystä on leimannut rakenteellinen jähmeys. Sen keskeisin lähde on tukijärjestelmän kehittämistä leimannut pienten askelten politiikka, joka on samalla sekä taiteilijatukijärjestelmän suurin koossapitävä voima että tulevaisuuden uhka. Suoran taiteilijatuen kohdalla tukijärjestelmä on pirstaloitunut yhä hienojakoisempiin tuki-instrumentteihin ja taiteellisen työn luokittelujärjestelmiin samanaikaisesti, kun taiteilijatukeen käytettyjen määrärahojen kasvu on heikentynyt…

Keskeisimmät uhat, jotka voivat suistaa järjestelmän kriisiin, liittyvät taiteilijatuen rahoituspohjaan. Tunnetuin rahoituspohjaan rakentuva potentiaalinen kriisi liittyy rahapelimonopolien tulevaisuuteen. Toinen rahoituspohjan kriisiuralle vievä tekijä on mahdollinen taloudellinen taantuma. Järjestelmän jähmeys voi murtua myös taiteellisen työn toimintaympäristöjen muutosten kautta.”

Pauli Rautiainen 2008: Suomalainen taiteilijatuki
Valtion suora ja välillinen taiteilijatuki taidetoimikuntien perustamisesta tähän päivään. (s.98-99)

Päivän moderaattorina toimii Hanna Helavuori.

OHJELMA:

klo 12.00  Seminaarin avaus, Minna Sirnö

klo 12.10  Vastaako nykyinen apuraha- ja taiteilijapolitiikka teatterikentän tarpeita ja kentällä tapahtunutta muutosta? Kulttuurintutkija Pauli Rautiainen

Kommentit:
Yrjö-Juhani Renvall: Tuen jakamisen haasteet ja ongelmat näyttämötaidetoimikuntatyöskentelyn näkökulmasta
Helena Ryti: Freelance-näyttelijän työn tukeminen
Jenny Nordlund: Mistä rahoitus uuden tuottamiselle?

klo 13.10  Päivän alustukset: Miten taiteilijoiden ja yhteisöjen tukea tulisi kehittää?

Tiina Rosenberg (näkökulma taiteilijatukipolitiikan kehittämiseen), Isabel Gonzales (taiteilijoiden laskutuskanavat ja muu apu), Maaria Kuukorento (tukien vaikutus teattereiden toimintaan), Elina Mäntylä (apurahat suhteessa työlainsäädäntöön)

klo 13.40  Paneelikeskustelu kommentoijien ja alustajien kesken

Klo 14.25  Kahvi

klo 14.40  Vapaa keskustelu

klo 15.45  Yhteenveto

Tilaisuus on maksuton. Kahvituksen vuoksi pyydämme ilmoittautumaan ennakkoon 5.12.2014 mennessä osoitteeseen info@teatterikeskus.fi.

Tervetuloa mukaan!