9.12.2014 Tiedotteet

Esitystori.fi – ilmainen näyteikkuna vierailuesityksille ja niiden ostajille avattu

Marraskuun alussa avattu kiertäviä esityksiä ja niitä tilaavia organisaatioita yhdistävä Esitystori.fi on lähtenyt hienosti käyntiin. Heti ensimmäisen kuukauden aikana sivustolle on rekisteröitynyt yli sata esittävän taiteen ammattilaisesitystä ja 130 ostajaa.

Esitystorilta löytyy kaksi tietokantaa – Ostajat, johon voivat rekisteröityä kiertue-esityksiä tilaavat organisaatiot sekä Esitykset, jossa esittävän taiteen ammattilaiset voivat esitellä omia kiertäviä esityksiään. Sekä Ostajiin että Esityksiin rekisteröityminen on maksutonta.

Tutustu Esitystorin tarjontaan

Esityksiä löytyy esittävän taiteen laidasta laitaan – tarjolla on niin puheteatteria, esine- ja naamioteatteria, performanssitaidetta, lasten- ja nuortenteatteria, nykytanssia, tanssiteatteria ja balettia, musiikkiteatteria, improvisaatiota, sirkusta, oopperaa kuin stand-upiakin. Esityksen tietojen yhteydessä kerrotaan esityksen teknisistä tarpeista ja taiteellisesta työryhmästä ja mukaan voi lisätä tietoja myös vaikkapa esitykseen liittyvästä yleisötyöstä tai erilaisia tiedostoja, kuten teknisen raiderin, arvosteluja tai linkkejä trailereihin.

Sivusto on kaksikielinen ja toimii ruotsiksi osoitteessa Scenkonsttorget.fi. Tästä syystä kaikkien esitysten rekisteröijien toivotaan lisäävän profiiliinsa myös ruotsinkielisen kuvauksen (tai englanniksi, jos ruotsi ei taivu).

Esitystori tarjoaa loistavan näyteikkunan niin esitysten myyjille kuin ostajillekin, mutta on syytä huomioida, ettei se toimi ohjelmatoimistona tai sopimusosapuolena, vaan esitysvierailut sovitaan aina erikseen tilaajan ja tarjoajan kesken.

Onko sinun teatterisi jo Ostaja?

Ostajia on ilmoittautunut mukaan eri puolilta Suomea. Kunnat ovat Esitystorin suurin ostajakategoria ja seuraavaksi eniten joukosta löytyy kiinteitä teattereita ja teatteritiloja. Ostajiksi on ilmoittautunut myös festivaaleja, tapahtumia ja kulttuurikeskuksia sekä yksittäisiä yhdistyksiä ja palvelutaloja.

Ostajaksi rekisteröityminen kannattaa, sillä Esitystori toimii hyvänä työkaluna esitysten myyjille esimerkiksi kiertueiden suunnittelua varten. Ostajana organisaatio voi kertoa olennaisia tietoja sekä tarjolla olevasta tilasta, toivotusta taidelajista ja kohderyhmästä sekä sopivista vierailuajankohdista.

Mitä ostajat sitten haluavat ostaa? Valtaosaa ostajista kiinnostaa erityisesti lasten- ja nuortenteatteri sekä musiikkiteatteri, mutta myös nykytanssi ja tanssiteatteri kiinnostavat. Lisäksi sirkus- ja oopperaesityksiä oltaisiin valmiita ottamaan ohjelmistoon huomattavasti enemmän kuin mitä tarjonnasta tällä hetkellä löytyy ja siksi erityisesti sirkustoimijoiden toivotaan vielä aktivoituvan Esitystorin suhteen.

Esitystorin tulevaisuus?

Esitystori.fi on kehitetty Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen hallinnoimassa KOKIJA – Esittävän taiteen ostajatietokannan kehitysprojektissa, joka päättyy 15.3.2015. Ensi vuoden puolella hankkeessa tehdään sivuston käytettävyystutkimus sekä käyttäjäkysely, joiden pohjalta laadittava loppuraportti tulee aikanaan verkkoon luettavaksi.

Koska kyseessä on ajallisesti rajattu ESR-hanke, on tällä hetkellä haussa taho, joka ottaisi hienosti toimivan tietokannan siipiensä suojaan. Hanke kattaa Esitystorin kustannukset vuoden 2018 loppuun, mutta ylläpidosta tulee luonnollisesti jonkin verran työtä. Tutkivan teatterityön keskuksella ja KOKIJA-hankkeessa toivotaankin, että Esitystorille löytyisi uusi koti mahdollisimman pian, sillä saadusta palautteesta päätellen sivusto on ollut todella tervetullut työkalu esittävän taiteen liikkuvuuden edistämiseksi.

Lisätietoja Esitystori.fi-sivustosta ja KOKIJA-hankkeesta:
Projektikoordinaattori Noora Honkanen +358 50 4136 859, noora.honkanen(at)uta.fi.