4.2.2015 Tiedotteet

Årets Teater 2015 – tävlingens finalister har utsetts

Finlands Teatrar rf har utsett Seinäjoen kaupunginteatteri, Tanssiteatteri Rimpparemmi, Tero Saarinen Company och Wasa Teater till tävlingsfinalister för Årets Teater 2015.

I år utser skådespelaren, regissören och manusförfattaren Kari Heiskanen tävlingens vinnare. Till finalen utsågs fyra olika aktörer inom teaterområdet, från olika håll i Finland:

Seinäjoen kaupunginteatteri är en konstnärligt ambitiös teater, som i synnerhet lyfter fram den lokala konsten och kulturen. Teatern har på sin repertoar haft många föreställningar och uruppföranden, som sprungit fram ur den lokala kulturen, och teatern har aktivt öppnat för samarbete i riktning mot andra konstområden och landskapets aktörer.

Tanssiteatteri Rimpparemmi, som firar sitt 40-årsjubileum, är en viktig regional aktör, vars utgångspunkt är höga kvalitetskrav och en aktiv turnéverksamhet, med vilken man för ut dans i hela norra Finland.

Tero Saarinen Company är en internationell, kvalitativt högklassig teater, som blivit ett starkt varumärke och en betydande finländsk kulturexportprodukt.

Wasa Teater är en teater där personalen trivs, och Wasa Teater har stor betydelse för sitt eget område i Österbotten. Vid teatern utförs mycket arbete inom publikfostran och man söker fördomsfritt nya samarbetsmodeller.

Finalisterna utsågs av en jury, som bestod av Maria Lundström, konstnärlig ledare för Teater Viirus, som var förra årets Årets Teater, Tanssiteatteri Rimpparemmis konstnärliga ledare Matti Paloniemi, Svenska Teaterns chef  Johan Storgård, Rovaniemen teatteris chef  Juha Vuorinen samt Finlands Teatrar rf:s vd Tommi Saarikivi.

Vinnaren utses söndagen den 9 mars vid den kvällsfest som anordnas i KOKO-teatteri i Helsingfors. Finlands Teatrar rf har delat ut priset Årets Teater till meriterade teatrar sedan år 1997.

Närmare upplysningar om tävlingen

Tilläggsuppgifter: Finlands Teatrar rf:s organisationssakkunniga Hanna-Reetta Schreck
tfn 09 2511 2150, hanna-reetta.schreck@suomenteatterit.fi,/ www.suomenteatterit.fi