13.2.2015 Tiedotteet

Finalisterna till priset för Barn- och ungdomsteater 2015 har utsetts

Finlands Teatrar rf och Assitej Finland rf beviljar årligen sitt Barn- och ungdomsteaterpris till förtjänstfulla aktörer inom barnteatern eller till aktörer eller initiativ som varit till nytta för barnteatern.

Päivi Aura och Tansiteatteri Auraco, Kirsi Siren och Teatteri Hevosenkenkä samt barnpjäsen Erkat ja Tavikset utsågs till finalister detta år:

Päivi Aura och Tanssiteatteri Auraco
Päivi Auras Auraco är en särpräglad dansteater, som i sina föreställningar riktade till barn, förenar olika konstformer på ett sätt som tilltalar åskådare i alla åldrar. I Auras arbete ingår en stark publikarbetsaspekt och hon är en aktiv aktör både i hemlandet och utomlands. I de koreograferade föreställningar som Aura riktar till barn och deras föräldrar får barnen möjlighet att se och uppleva dans och teater redan från babyåldern.
Tanssiteatteri Auracos sidor

Kirsi Siren och Teatteri Hevosenkenkä
Kirsi Siren har redan under tiotals år gjort ett långsiktigt arbete till förmån för barnteatern: Teatteri Hevosenkenkä i Esbo, som hon grundat, fyller 40 år i år. Under Sirens ledning har Teatteri Hevosenkenkä blivit en mångspråkig och internationell teater, som i medeltal producerar 300 föreställningar på finska och svenska för 30 000 åskådare årligen. Dessutom turnerar teatern också regelbundet i utlandet. Hevosenkenkä är även en föregångare när det gäller tillgänglig teater. År 2010 förenades teatern med Finlands Leksaksmuseum och tillsammans bildar de en helhet som är unik för både Finland och världen.
Teatteri Hevosenkenkäs sidor

Erkat ja tavikset – barnpjäs
Barnpjäsen Erkat ja Tavikset (Spessun och tavisar) skriven av Paula Salminen och regisserad av Salla Taskinen är en föreställning som på ett lyckat sätt koncentrerar sig på specialbarn och -unga genom att kritisera traditionella normer. Den aktuella pjäsen, som riktar sig till lågstadieelever, berättar om specialeleven Olavi som försöker anpassa sig till en vanlig klass. Pjäsens ämne och det visuella och tekniska förverkligandet anknyter på ett nytt och berörande sätt till vardagen för dagens barn. Lilla Villan är ett nytt tvåspråkigt kulturhus i Sibbo, som bl.a. framför ny inhemsk barn- och ungdomsteater. Anna Simbergs översättning till svenska av Erkat ja Tavikset har fått mycket beröm.
Lilla Villans sidor

Finalisterna och tävlingens vinnare utses i år av en jury bestående av kulturrådet Katri Santtila från Undervisnings- och kulturministeriet, intendent Yvonne Godhwani från Esbo kulturservice, Marja Korhola, konstnärlig ledare för Tanssiteatteri Raatikko, Hufvudstadsbladets teaterredaktör Isabella Rothberg samt Finlands Teatrar rf:s vd Tommi Saarikivi.

Vinnaren av priset för Barn- och ungdomsteater utses söndagen den 8 mars vid den kvällsfest som anordnas i KOKO-teatteri i Helsingfors. Finlands Teatrar rf har delat ut priset för Barn- och ungdomsteater till meriterade aktörer på området sedan år 2008, från år 2012 i samarbete med Assitej Finland rf.

Närmare upplysningar om tävlingen finns här.

Tilläggsuppgifter:
Finlands Teatrar rf: Organisationssakkunniga Hanna-Reetta Schreck, tfn 09 2511 2150
hanna-reetta.schreck@suomenteatterit.fi

Assitej Finalnd rf: Organisationssekreterare Maiju Talvisto, tfn 044 0866 355, info@assitejfi.org

suomen-teatterit-logo-thumb-2  Assitej