14.3.2016 Tiedotteet,Teatterialan uutisia

Vuoden Teatteri 2016 on Teatteri Telakka! / Årets Teater 2016 är Teatteri Telakka!

Vuoden Teatteri 2016 -kilpailun voittaja on Teatteri Telakka Tampereelta. Teatteri Telakka on onnistunut luomaan omalaisensa teatterikonseptin, joka on jatkanut elinvoimaisena toimintaansa 20 vuoden ajan.

Teatteri Telakka tarjoaa tinkimätöntä omaäänistä taidetta. Telakka tuottaa laadukkaita kantaesityksiä, klassikkojen uustulkintoja ja tuo uusia tekijöitä Suomen teatterikentälle. Juhlavuoden ohjelmisto on näyttö kaksikymmentä vuotta jatkuneesta määrätietoisesta työstä toteuttaa kansainvälisesti, kansallisesti ja paikallisesti merkittävää ja uutta luovaa teatteria.
Seuraava ensi-ilta on Suomeen paenneen kirjailijan ja elokuvaohjaajan Hassan Blasimin Digihattupeli yhteistuotantona virolaisen Tartu Uus Teaterin kanssa.

Teatteri Telakka ry on yksi neljästä rinnakkaisesta toimijasta Kulttuuritalo Telakan sisällä. Kulttuuritalo Telakka yhdisti aluksi ravintolan ja teatterin ja liitti myöhemmin näihin myös bändistagen ja gallerian kuvataiteilijoille. Teatteri Telakka tuottaa teatteritoimintaa ja vie määrätietoisesti taidetta hoito- ja hoivalaitoksiin. Telakalla nähdään myös vierailuesityksiä ja omia independent-tuotantoja. Telakka on kaupunkilaisten kokoontumis- ja kohtaamipaikka. On vaikeaa enää kuvitella Tamperetta ilman Telakkaa!

Telakka järjestää festivaaliviikon toukokuussa, jonka yhteydessä järjestetään 17.5. juhlanäytös Hassan Blasimin Digihattupelistä.

Vuoden Teatteri -kilpailun voittajan valitsi raati, johon kuuluivat viime vuoden voittajateatterin Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Vesa Tapio Valo, Tampereen Työväenteatterin johtaja Maarit Pyökäri, Turun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki sekä Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi.

Vuonna 2016 palkintoa tukee myös Tiketti Oy. Raati ja Tiketti Oy luovutti palkinnon maanantaina 14. maaliskuuta teatterialan palkintojenjakojuhlassa Espoon kaupunginteatterissa. Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden Teatteri – palkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 1997 alkaen.

tiketti_basiclogo_positive_RGB

Teatteri Telakan sivut
Lisätietoa kilpailusta

Lisätietoja:
Suomen Teatterit ry, Hanna-Reetta Schreck, 09 2511 2150, hanna-reetta.schreck@suomenteatterit.fi

Kuva: Teatteri Telakka, esityksestä Kohta, kuvaaja Lasse Poser. Kuvassa Piia Soikkeli.

Årets Teater 2016 är Teatteri Telakka!

Årets Teater 2016- tävlingens vinnare är Teatteri Telakka från Tammerfors. Teatteri Telakka har lyckats skapa sig ett unikt teaterkoncept och redan i 20 år fortsatt sin livskraftiga verksamhet.Teatteri Telakka bjuder på kompromisslös konst med en egen profil. Telakka producerar kvalitativa uruppföranden, nytolkningar av klassiker och introducerar nya aktörer på det finländska teaterfältet.

Jubileumsårets repertoar är ett bevis på teaterns målmedvetna arbete att skapa nydanande teater, som är av betydelse internationellt, nationellt och lokalt.  Nästa premiär är Digihattupeli av författaren och filmregissören Hassan Blasim, som kommit som flykting till Finland. Digihattupeli görs som en samproduktion med Tartu Uus Teater i Estland.

Kulturhuset Telakka förenade först en restaurang och en teater för att senare koppa ihop dem med en scen för musikband och ett galleri för bildkonstnärer. Teatteri Telakka har på ett målmedvetet sätt fört ut konst till vårdinstitutioner. På Telakka ser man också gästspel och teaterns independent-produktioner. Telakka arrangerar en festivalvecka i maj och i april får vi se den spanska gruppen Teatro de Babel.

Telakka fungerar också som ett forum för evenemang, för medborgarorganisationernas tillställningar och för flera festivaler. Telakka är en mötesplats för stadsborna. Man kan inte längre föreställa sig Tammerfors utan Telakka.

Vinnaren i Årets teater-tävling valdes av en jury som bestod av Vesa-Tapio Valo, konstnärlig ledare för Seinäjoki stadsteater som var årets teater år 2015, Maarit Pyökäri, teaterchef för Tammerfors arbetarteater, Mikko Kouki, konstnärlig ledare för Åbo stadsteater samt Tommi Saarikivi, verksamhetsledare vid Suomen teatterit ry- Finlands Teatrar rf.

Juryn överräcker priset måndag 14 mars vid teaterbranschens prisfest på Esbo stadsteater. Suomen Teatterit ry- Finlands Teatrar rf har sedan år 1997 utdelat Årets teater-pris till förtjänstfulla aktörer inom teaterbranschen.

Teatteri Telakka
Yrtterligare information om tävlingen

Ytterligare information: Suomen Teatterit ry- Finlands Teatrar rf, Hanna-Reetta Schreck

Bild: Teatteri Telakka, föreställning Kohta, fotograf Lasse Poser. I bilden Piia Soikkeli.