25.5.2016 Teatterialan uutisia

Kuinka meillä menee?

Teatterin tiedotuskeskus TINFO julkaisee näinä päivinä kattavat teatteritilastot vuodelta 2015. Tilastot antavat meille monipuolisesti tietoa siitä, kuinka teattereiden toiminta on kehittynyt aiempaan tilastotietoon nähden. Taidealalla on hyväksyttävä, että on paljon tietoa, kuten vaikkapa toiminnan taiteellisen laadun kehitys, jota ei ole mahdollista mitata ja tilastoida lukuina, mutta kattava tilastokirja antaa silti erinomaisen kuvan siitä kuinka ammattiteatterikenttä mitattavissa olevina lukuina onnistuu tehtäväänsä toteuttamaan.

Verkosta löytyvät tätä kirjoittaessa jo palkka- ja katsojatilastot viime vuodelta. Niistä käy muun muassa ilmi, että työvoimapoliittisesti teatterialan rakenteellinen kehitys seuraa edelleen pitkäaikaista trendiä: vakituisen henkilöstön puolella on taloudellisesti tiukkoina aikoina kokonaispudotusta edelliseen vuoteen nähden vajaa kaksi prosenttia, ja tämän luvun sisällä eniten vähennystä on tapahtunut jälleen taiteellisissa ammateissa: noin kolme prosenttia eli 20 työpaikkaa vähemmän. Freelancer-tilastoja ei ole vielä saatavilla.

Tällä vähemmällä resurssilla valtionosuusteatterit ja kansalliset näyttämöt kuitenkin lisäsivät kokonaislipunmyyntiään viidellä prosentilla vuonna 2015. Tämä on erinomaisen hyvä uutinen kahden edellisen vuoden aikana toteutuneen, normaalia kausivaihtelua suuremman pudotuksen jälkeen. Viiden prosentin lisäys kätkee tosin sisäänsä melkoisen hurjia lukuja; yli kolmasosa kasvusta toteutuu yksin Svenskanin kovalla tuloksella, ja teatterikohtainen kehitys vuodesta 2014 liikkuu välillä –67 prosenttia +245 prosenttia.

Tämän kirjoituksen otsikkoon voi ainakin katsojakehityksen näkökulmasta siis vastata positiivisesti. Meillä menee paremmin. Ja vaikka kokonaiskehityksen sisällä puolet teattereista menetti jonkin verran katsojia ja puolet lisäsi, tällaista kausivaihtelua esiintyy alalla aina. Kasvava kokonaismyynti on kiistaton ja teatterille myönteinen tosiasia: ihmiset kävivät taas enemmän teatterissa.

kuva Petra Sormunen– Tommi Saarikivi, toimitusjohtaja