20.6.2016 Teatterialan uutisia

Kilpailukykyä edistämässä

Kevään työmarkkinakeskusteluissa odotetusti eniten keskustelua herätti ns kilpailukykysopimuksen valtakunnallinen tavoite lisätä työaikaa kaikilla sektoreilla 24 tunnilla vuodessa. Alakohtaiseen keskusteluun jäi harkinta sen suhteen, miten tämä 24 tuntia olisi mielekkäintä käyttää.

Tätä kirjoitettaessa yhteisymmärrys kilpailukykysopimuksen soveltamisesta teatterialalla on saavutettu näyttelijöiden ja muusikoiden kanssa. Molemmissa ratkaisuissa haastava kysymys työajan lisäämisestä on pyritty ratkaisemaan luovasti niin, että teattereiden toiminnan suunnittelu olisi taas piirun verran joustavampaa tulevaisuudessa. Freelancer-muusikoiden työaika pyritään yhdenmukaistamaan näyttelijöiden ja tanssijoiden kanssa ja näyttelijäsopimuksessa työ- ja vapaapäivien sijoittelua näytäntövuoden sisällä pyritään joustavoittamaan nykyisestä kolmen valtakunnallisen vapaan osalta. KiKy-raamissa liikkumavara oli riittämätön suurempiin rakenteellisiin muutoksiin, mutta keskustelua sääntelyn kehittämisestä jatketaan molemmilla sopimusaloilla sopimusratkaisulla sovituissa työryhmissä jo syksyllä 2016.

Temen ja PAM:n kanssa käydään vastaavat keskustelut lomien jälkeen, mutta sitä ennen vedetään hetki henkeä, sillä Suomen Teatterit ry:n toimisto on suljettuna heinäkuun. Teatterikesässä tavataan tuttuun tapaan viimeistään perjantaina 5.8. järjestöjen yhteisseminaarissa.

Hyvää kesää kaikille koko toimiston väeltä!