9.6.2016 Teatterialan uutisia

Perusteellista keskustelua valtion taiteen ja kulttuurin rahoitusjärjestelmästä

Perjantaina 3. kesäkuuta avattiin näyttävästi ministeriön ja Sitran yhteistyössä uusi vaihe taiteen ja kulttuurin valtionosuusalojen eli teattereiden, orkestereiden ja museoiden rahotusjärjestelmien uudistustyössä. Säätytalolle oli kutsuttu satojen aloilla toimivien valtionosuus- ja muiden ammattitoimijoiden edustajia, joista vain nopeimmin ilmoittautuneet mahtuivat mukaan. Tilaisuudesta lähetettyä live-streamiakin seurattiin ilmeisesti huomattavan innokkaasti.

Jos kohta tässä launch-tilaisuudessa ei kovin perusteellisesti uudistustarpeisiin tai kehittämisen odotettavissa oleviin perusratkaisuihin pureuduttukaan, aiheesta käyty keskustelu ja alan ammattilaisten näinkin kattava sitouttaminen osaksi valmisteluprosessia on ministeriöltä uusi ja tervetullut avaus jo vuosia kehitteillä olleen uudistustyön uutena vaiheena.

Tilaisuuden avaussanoissaan ministeri Sanni Grahn-Laasonen painotti, että uudistuksessa ei haeta uusia keinoja leikata valtionosuusalojen rahoitusta. Tämä on hyvin tervetullut viesti muiden alojen ohella ammattiteattereillekin, joiden valtionosuusrahoitusta on leikattu vuosien 2008-2010 indeksikorotusohjelman jälkeen yli 6 prosenttia, puhumattakaan siitä tosiseikasta että alan kustannuskehitys on tietenkin seurannut indeksejä vielä lukuisia prosentteja tätä korkeammalle tasolle erityisesti kasvavien palkka- ja kiinteistökustannusten muodossa.

Avointa julkista keskustelua rahoitusuudistuksen peruslähtökohdista ja tarkemmista tavoitteista ja keinoista niiden toteuttamiseksi on tarkoitus käydä peräti kolmen uuden laajemman keskustelutilaisuuden mittaan syksyllä 2016. Välitämme tietoa niiden ajankohdista välittömästi kun saamme asiasta tiedon, toivottavasti vielä ennen juhannusta. Rentouttavaa ja viimevuotista aurinkoisempaa kesää kaikille!

– Tommi Saarikivi