27.3.2017 Tiedotteet

Riihimäen Teatteri on Vuoden Teatteri 2017! / Riihimäen Teatteri är Årets Teater 2017

Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuomo Puumala on valinnut Riihimäen Teatterin Vuoden Teatteriksi. Puumalan mukaan Riihimäen teatteri tarjoaa juuri sitä, mitä satavuotias Suomi ansaitsee: yhdessä tekemistä, tinkimätöntä asennetta ja titteleiden jättämistä narikkaan.

Puumala kuvailee voittajan valintaa seuraavasti:

”Valinta oli suuri kunnia ja otin sen tosissani. Katsoin kaikkien teattereiden esityksen tai esityksiä ja kävin keskustelut henkilökunnan tai työryhmän kanssa. Yhteenvetona voi todeta, että Suomessa tehdään ammattimaista työtä suurella sydämellä. Kohtaamiset opettivat itsellenikin paljon. Kriteerit muokkautuivat teatterikierroksen myötä. Jos olisin esimerkiksi ollut valitsemassa vuoden teatteritekoa tai teatterin pitkää kaarta ja asemaa yhteiskunnassa, valintaa olisi joutunut miettimään vielä uusilta kanteilta. Nyt koin kuitenkin olevani valitsemassa juuri tämän vuoden teatteria. Ja kun parasta ei ole objektiivisesti olemassa, valinta täytyi perustaa intuitioon ja itsessä syntyvään tunteeseen.

Lopullisessa valinnassa kävin jaakobinpainia kahden toimijan välillä. Vaaka kallistui Riihimäen teatteriin, joka tekee sydänverellä korkealaatuista teatteria kovien talouspaineiden alla. Ei liene liioiteltua sanoa, että Riihimäki on teatterikentän piskuinen taistelija. Sijainti lähellä suuria teattereita on haasteellinen, mutta teatteri ei onneksemme suostu luovuttamaan.

Riihimäki on avannut teatterinsa ovia ennakkoluulottomasti ja ojentanut kätensä vapaan kentän suuntaan. Erilaisten yhteistyöhankkeiden määrä hakee teatterin kokoluokassa vertaistaan. Riihimäki on valmistautumassa 2020- lukuun ennakkoluulottomalla otteella kaikilla rintamilla. Työn tuloksena riihimäkeläiset ja kauempaakin tulevat pääsevät nauttimaan lukuisista ensi-illoista ja erityyppisistä esityksistä tiuhaan tahtiin. Esitykset saavat yhteistyön kautta myös pidemmän kaaren ja laajemman yleisön.

Suuren vaikutuksen minuun teki Riihimäellä myös teatterin sisäinen maailma, jossa jokainen henkilökunnan jäsen on yhtä arvokas. Se näkyi ja kuului kaikessa tekemisessä. Satavuotias Suomi ansaitsee juuri tätä: yhdessä tekemistä, tinkimätöntä asennetta ja titteleiden jättämistä narikkaan.”

Vuoden Teatteri palkinnon muut finalistit olivat Arja Tiili Dance Company, KOM-teatteri ja Kuopion kaupunginteatteri. Puumalan mukaan kaikki neljä finalistia olivat upeita ja kaikkien niiden toiminnassa nousi esiin jokin erityisen hieno teema, jonka vuoksi ne olisi voinut palkita. Esiraadissa toimivat Puumalan lisäksi Teatteri Telakan tuottaja Pertti Huovinen, Tanssin talo ry:n toiminnanjohtaja Hanna-Mari Peltomäki, Temen puheenjohtaja valosuunnittelija, lavastaja Kalle Ropponen ja STEFI:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi.

Tuomo Puumala jakoi Vuoden Teatteri -palkinnon Maailman Teatteripäivänä 27. maaliskuuta järjestettävässä Thalia-juhlassa KOM-teatterissa Helsingissä. Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden Teatteri -palkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 1997 alkaen.

Lippupiste Oy ja Suomen Teatterit ry tukevat palkittua 2000 eurolla. Voittaja voi käyttää summan toivomallaan tavalla.Lippupiste_logo1

 

Riihimäen Teatterin sivut
Lisätietoa kilpailusta täällä

Lisätietoja:
Riihimäen Teatteri, toimitusjohtaja Matti Arnkil, 050 467 0276
Suomen Teatterit ry, Hanna-Reetta Schreck, 09 2511 2150

 

Riihimäen Teatteri är Årets Teater 2017

Ordföranden för riksdagens kulturutskott, riksdagsledamot Tuomo Puumala, har utsett Riihimäen Teatteri (Riihimäki teater) till årets teater. Enligt Puumala var alla fyra finalister storartade, i arbetssättet hos var och en av dem kunde man finna en särart som vore värd priset.

Puumala beskriver uppdraget att välja en vinnare på följande sätt:

”Uppdraget var en stor ära som jag tog allvarligt på. Jag såg minst en föreställning på varje teater och diskuterade med personalen eller arbetsgruppen. Sammantaget kan jag konstatera att man i Finland gör teater med professionellt kunnande och dunkande hjärta. Dessa möten var lärorika också för mig själv. Kriterierna klarnade under arbetets gång. Om jag till exempel hade varit ombedd att ge pris åt årets teaterhandling eller en teater med en lång båge och en ställning i samhället, hade jag varit tvungen att överväga valet från ytterligare synvinklar.

Som det nu var upplevde jag att mitt uppdrag var att kora just det här årets teater. Och då det objektivt sett inte finns någon som är bäst, måste valet baseras på intuition och på den egna känslan. Det slutliga beslutet föregicks av en inre strid med två aktörer i vågskålen. Valet föll på Riihimäen Teatteri, som gör högklassig teater med hjärteblod under svåra ekonomiska villkor. Det torde inte vara överdrivet att säga att Riihimäki är en liten men seg kämpe på teaterfältet. Läget nära de stora teatrarna är utmanande, men lyckligtvis ger teatern inte upp. Riihimäki har fördomsfritt öppnat sina dörrar och räckt ut handen mot det fria fältet. Mängden samarbetsprojekt söker sin like i teaterns storleksklass. Teatern i Riihimäki förbereder sig för 2020-talet med ett fördomsfritt grepp på alla fronter. Ett resultat av detta arbete är att Riihimäkiborna och även mera långväga gäster får njuta av ett otal premiärer och olika slag av föreställningar i snabbt tempo. Genom samarbetena får föreställningarna även en längre båge och en bredare publik.

Jag var också mycket tagen av teaterns atmosfär, där alla i personalen är lika värdefulla. Det syntes och hördes i all verksamhet. Det hundraåriga Finland förtjänar just detta: Samarbete, kompromisslös attityd och att titlarna lämnas i garderoben.”

De övriga finalisterna för Årets teater-priset var Arja Tiili Dance Company, KOM-teatern och Kuopio stadsteater. I förhandsjuryn deltog Teatteri Telakkas producent Pertti Huovinen, verksamhetsledaren för Dansens Hus r.f. Hanna-Mari Peltomäki, ordförande för Teme, ljusdesigner och scenograf Kalle Ropponen samt STEFI:s VD Tommi Saarikivi.

Tuomo Puumala delar ut Årets Teater -priset under Thalia-festen på KOM-teatern den 27. mars, som är världsteaterdagen. Finlands teatrar r.f. har delat ut Årets teater-priset till meriterade aktörer på fältet sedan år 1997.

Ytterligare information:
Hanna-Reetta Schreck tel. 09 2511 2150, hanna-reetta.schreck@suomenteatterit.fi

Tallenna