23.3.2017 Tiedotteet,Teatterialan uutisia

Tutkimus: Suomalaisten teatterissa, tanssiesityksissä ja oopperassa käynti 2016

Suomen Teatterit ry on teettänyt selvityksen suomalaisten näyttämötaiteen palvelujen käytöstä. Tutkimus osoittaa, että suomalaiset käyvät kansainvälisestikin vertailtuna huomattavan paljon teatterissa ja arvostavat asuinkuntiensa taidelaitoksia. Kysely toteutettiin Kantar TNS:n toimesta joulukuussa 2016 ja siihen vastasi yhteensä 2571 henkilöä.

Puolet suomalaisista käynyt teatterissa viimeisen vuoden aikana

Teattereissa, tanssiesityksissä tai oopperassa käyminen on kasvanut 4 % vuodesta 2012. Peräti 49 % 15 –79 -vuotiaista suomalaisista on käynyt teatterissa viimeisen 12 kuukauden aikana. Lisäys on ollut lähes yhtä suurta miehillä ja naisilla.

Ahkerimmin teatterissa ovat käyneet naiset, yli 64 -vuotiaat, pariskunnat, korkeasti koulutetut, toimihenkilöt, eläkeläiset ja kaupungeissa asuvat. Etenkin eläkeläisten käynnit ovat lisääntyneet selvästi vuodesta 2012. Opiskelijoilla käyntimäärät sen sijaan ovat vähentyneet. Katsojat kokivat saaneensa esityksistä mm. iloa (67%), uusia ajatuksia (40%) ja esteettistä nautintoa (35%).

Lapset käyvät aiempaa useammin esityksissä koulun tai isovanhempien kanssa. 44% vastaajista toivoi, että kouluissa tarjottaisiin enemmän esityskäyntejä ja 72% kannattaa opetussuunnitelmaan lisättyä mainintaa lasten oikeudesta päästä teatteriin ja tanssiesityksiin. 28% vastaajista ilmoitti, että heidän lapsensa ei ole koskaan käynyt lastenteatterissa tai -tanssiesityksissä.

Teatteriin halutaan hyvässä seurassa

Teatterissa käyminen on neljänneksi suosituin eri kulttuuritapahtumista. Teatteria suositumpia olivat kirjastot ja elokuvissa ja museoissa käyminen. Vain yksi kymmenestä haluaisi osallistua kulttuuritapahtumaan yksin. Valtaosa (72%) osallistuisi hyvässä seurassa kahdestaan ja kolmannes mieluiten (33%) pienessä ryhmässä.

Kotisohva ja some näyttämötaiteen kilpailijana

Ihmisten vapaa-ajasta kilpailevat aikaisempaa (2012) enemmän elokuvat ja konsertit. Myös koti-iltojen, sosiaalisen median ja omien harrastusten vetovoima on kasvanut vuodesta 2012. Myös hinta on lisääntynyt käymättömyyden syynä, teatteria piti liian kalliina 26% vastanneista.

66 % vastaajista tahtoisi yhteiskunnan tukevan näyttämötaidetta nykyistä enemmän, jotta lippujen hintaa olisi mahdollista laskea, tai säilyttäisi tuen nykyisellä tasolla. Laaja kannatus teatterin valtiolliselle ja kunnalliselle tuelle käy ilmi myös Yleisradion Taloustutkimuksella joulukuussa 2016 teettämästä kyselystä. Naiset, lapsiperheet, johtavassa asemassa olevat ja opiskelijat/koululaiset ovat muita useammin sitä mieltä, että yhteiskunnan tulisi tukea näyttämötaidetta nykyistä enemmän.

 

Lataa Suomalaisten teatterissa, tanssiesityksissä ja oopperassa käynti 2016

Lisätietoja: Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi
p. 040 153 1415, tommi.saarikivi@suomenteatterit.fi