27.3.2017 Tiedotteet

”Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus” on Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon voittaja 2017! / “Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus” får Barn- och ungdomspriset 2017!

Suomen Teatterit ry:n ja Suomen Assitej ry:n Lasten- ja nuortenteatteripalkinto myönnetään joka toinen vuosi ansioituneelle lastenteatteritoimijalle tai lastenteatterin hyväksi toimineelle taholle tai teolle. Vuoden 2017 voittajan valitsi tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio. Hän päätyi valinnassaan Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotantona tekemään näytelmään ”Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus”.

Jenni Haukion perustelut:

”Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus on hurmaavan hauska, lastenteatterin parhaista traditioista ammentava näytelmä, joka välittömällä ja viihdyttävällä otteellaan tulee kuin huomaamatta lähelle lapsen ja koko perheen arjen tärkeitä, syvällisiä kysymyksiä kuten rohkeutta olla oma itsensä ja oppia kunnioittamaan erilaisuutta.

Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotannon ehdottomia vahvuuksia ovat näytelmän ajankohtaisen aiheen lisäksi myös kaiken ikäisiä puhutteleva käsikirjoitus, erilaisia tunneskaaloja taitavasti esilletuova ohjaustyö, näyttelijöiden riemaannuttava heittäytyminen hahmojensa maailmaan sekä luova, monimuotoinen ääni-, valo- ja videosuunnittelu.”

Palkinnon muut finalistit olivat Unga Teaternin näytelmä ”Hamlet sanoi sen kauniimmin” ja Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus. Finalistit valitsi raati, johon kuuluivat vuoden 2015 palkinnon voittaja, Teatteri Hevosenkengän perustaja ja johtaja Kirsi Siren, Oulun Kaupunginteatterin tuottaja Elina Terho, nukketeatteritaiteilija Merja Pöyhönen, kulttuurituottaja Siw Handroos-Kelekay sekä Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi.

Palkinto jaettiin Maailman Teatteripäivänä 27. maaliskuuta järjestettävässä Thalia-juhlassa KOM-teatterissa Helsingissä. Suomen Teatterit ry on jakanut Lasten- ja nuortenteatteripalkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 2008 alkaen ja vuodesta 2015 yhteistyössä Assitej ry:n kanssa.
Tuettu_Veikkauksen_tuotoilla_TUNNUS_Sininen_RGB (kopio)

Palkintoa tuetaan Veikkauksen tuotolla vuonna 2017 yhteensä 2000 eurolla. Lisäksi Veikkauksen tuotosta ohjataan avustuksia näyttämötaiteen edistämiseen lähes 83,5M euroa vuonna 2017.

Lisätietoa näytelmästä täällä
Lisätietoja kilpailusta täällä 

“Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus” får Barn- och ungdomspriset 2017!

Finlands teatrar r.f. och Assitej Finland r.f. delar vartannat år ut ett Barn- och ungdomsteaterpris till en meriterad barnteaterkonstnär, en sammanslutning eller ett projekt som främjat barnteater. Vinnaren valdes i år av republikens presidents gemål, fru Jenni Haukio. Hennes val föll på pjäsen ”Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus”, ett samarbete mellan Tampereen Työväen Teatteri och Teatteri Siperia.

”Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus” (på svenska känd som ”Akta dig för älgarna, Vesta-Linnéa”) handlar om vardagen hemma hos 9-åriga Vesta-Linnéa. Pjäsen behandlar finstämt och djupsinnigt ämnen som är viktiga för både barn och vuxna, även svåra saker. Kombinationen av Mika Muranens regi, Tove Appelgrens karaktärer ur Vesta-Linnéa-serien och det starka skådespelararbetet är övertygande. Arbetsgruppens motivation och ambition syns på långt håll. Föreställningen har fått ett gott mottagande och publiken lever med. Man har också satsat på tillgänglighet, till exempel har man ordnat föreställningar för högkänsliga barn.

De övriga finalisterna var Unga Teaterns pjäs ”Hamlet sade det vackrare” och Tanssiteatteri Hurjaruuths ”Talvisirkus”. Finalisterna till priset valdes av en jury bestående av Kirsi Sirén, pristagare år 2015 och grundare och chef för Teatteri Hevosenkenkä, Elina Terho, producent på Uleåborgs stadsteater, Merja Pöyhönen, dockteaterkonstnär, Siw Handroos-Kelekay, kulturproducent samt Tommi Saarikivi, vd för Finlands teatrar r.f.

Prisutdelningen var på Världsteaterdagen den 27. mars på Thalia-festen på KOM i Helsingfors. Finlands teatrar r.f. har delat ut Barn- och ungdomsteaterpriset till meriterade aktörer på fältet sedan år 2008 och sedan år 2015 i samarbete med Assitej Finland r.f.

Mera information om pjäsen
Mera information om tävlingen

Lisätietoja / Ytterligare information:
Teatteri Siperia, Marika Heiskanen, 050 559 7311
Tampereen Työväen Teatteri, Elise Richt, 050 5448038
Suomen Teatterit ry, Hanna-Reetta Schreck, 09 2511 2150
Assitej ry, Venla Haanpää, info@assitejfi.org

Tallenna