9.5.2017 Blogi,Teatterialan uutisia

Oikeus kulttuuriin omalla kielellä

Vuosi 2017 on monessa mielessä merkityksellinen. Tänä vuonna juhlimme Suomen 100-vuotista taivalta itsenäisenä maana. Yksi tärkeimmistä toimintaperiaatteista yhteiskunnassamme on samanarvoisuus ja yhtäläiset oikeudet kaikkien kanssa. Monet ajattelevat tämän sisältävän vain perusoikeudet, mutta se sisältää myös oikeuden harjoittaa omaa kulttuuriaan omalla kielellä.

Suomessa on noin 4000–5000 kuuroa tai huonokuuloista viittomakieltä äidinkielenään käyttävää ihmistä. Heidät usein sivuutetaan kulttuuritarjonnassa. Peruspalveluita tarjotaan nykyään viittomakielellä, mutta ihminen on luonnostaan sosiaalinen olento, joka kaipaa kulttuurisia virikkeitä. Tämä korostuu erityisesti viittomakielisten lasten kohdalla. Jokainen meistä haluaa kuulua porukkaan ja tärkeä sosiaalinen oppiminen alkaa lapsuudessa juuri leikkien, satujen ja muun kulttuurisidonnaisen kasvatuksen kautta.

Teatteri Totti on toiminut uranuurtajana viittomakielisen teatterin saralla jo vuodesta 1987, joten juhlimme tämä vuonna myös pyöreitä vuosia; 30-vuotisjuhliamme. Tuotamme vuosittain yhdestä kahteen viittomakielellä esitettyä näytelmää, sekä muita tapahtumia. Pyrimme toiminnassamme huomioimaan kaikenikäiset lapsista aikuisiin, sekä viittomakielisistä kuuleviin.

Tänä vuonna tuotamme erityisen juhlavuosinäytelmän nimeltä Tiennäyttäjä tähtien joukossa. Näytelmä on kunnianosoitus Carl Oscar Malmille, suomalaisen viittomakielen kehittäjälle ja yhdelle kuurojen kulttuurin tärkeimmistä merkkihenkilöistä. On Malmin ansiota, että suomalaista viittomakieltä ryhdyttiin opettamaan Suomessa ja ensimmäinen kuurojen koulu perustettiin. Tämä mahdollisti paitsi kuurojen opiskelun kouluissa, myös suuremman kielikulttuurin synnyn.

Suomalainen viittomakieli on omaleimaista, visuaalisesti rikasta ja dynaamista kieltä, joka elää jatkuvasti käyttäjissään. Se toimii mainiosti teatterimaailmassa ja antaa katsojilleen paljon. Viittomakielen käyttö kulttuurisessa kontekstissa osoittaa myös, että se on samanarvoinen esimerkiksi suomen- ja ruotsin kielen kanssa. Tämä on keskeisen tärkeää viittomakielisille lapsille, jotka jäävät paitsi suurimmasta osasta lapsille tarkoitettua viihdetarjontaa. On sykähdyttävää nähdä lasten ilmeet yleisössä! Emme ole unohtaneet kuulevia katsojiakaan; jokainen näytelmämme on puhetulkattu.

Kannustammekin lämpimästä kaikkia viittomakielistä teatteria näkemättömiä tulemaan ennakkoluulottomasti mukaan esityksiimme! Tähän tarjoutuu oiva tilaisuus syksyllä, kun näytelmämme Carl Oscar Malmista saa ensi-iltansa Helsingissä lokakuussa.

Huomaatte, kuinka ilmaisuvoimaista viittomakieli onkaan!

Jenni Juvonen
Tiedottaja
Teatteri Totti

Kuva: Teatteri Totti, Kukunoor ja Unikuu