2.11.2017 Lausunnot ja kannanotot

Riihimäen kaupungin esitys Riihimäen Teatterin lakkauttamisesta täysin poikkeuksellinen

Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko esittää talousarvioesityksessään Riihimäen Teatterin ensi vuoden tukeen 60 % leikkausta. Käytännössä tämä merkitsee ammattiteatteritoiminnan äkillistä alasajoa tilanteessa, jossa kaupunginvaltuusto oli aiemmin päättänyt teatterin kaupungin rahoituksen turvaamisesta vuosille 2017–2019.

Riihimäen linjaus keskeisen kulttuuritoimijan lakkauttamisesta on ällistyttävä ja poikkeuksellinen: yksikään kaupunki ei ole aiemmin päätynyt vastaavaan ratkaisuun oman kaupunginteatterinsa kohdalla. Kaupungin rahoitusosuuden raju leikkaaminen johtaisi myös valtionrahoituksen putoamiseen siinä määrin, ettei teatteritoimintaa olisi mahdollista jatkaa.

Riihimäen Teatterin kohdalla esitys tuntuu erityisen hämmästyttävältä, sillä kyseessä on korkeatasoinen, valtakunnallista tunnustusta saanut teatteri. Se on mm. valittu Vuoden Teatteriksi 2017. Valinnan tehnyt eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala perusteli päätöstään näin: ”Riihimäki on avannut teatterinsa ovia ennakkoluulottomasti ja ojentanut kätensä vapaan kentän suuntaan. Se on valmistautumassa 2020-lukuun ennakkoluulottomalla otteella kaikilla rintamilla. Suuren vaikutuksen teki myös teatterin sisäinen maailma, jossa jokainen henkilökunnan jäsen on yhtä arvokas. Satavuotias Suomi ansaitsee juuri tätä: yhdessä tekemistä, tinkimätöntä asennetta ja titteleiden jättämistä narikkaan.”

Teatteri on Suomessa erittäin suosittu taidemuoto, josta todistavat lähes 3 miljoonaa vuosittain myytyä lippua. Riihimäen kaupungin ratkaisu on räikeässä ristiriidassa yleisesti vallalla olevien käsitysten kanssa siitä, mitkä ovat tulevaisuuden kuntien keskeisiä vetovoimatekijöitä, joilla houkutellaan uusia asukkaita ja koulutettua työvoimaa. On tutkittu tosiasia, että kuntatalouden näkökulmasta teatteri tuo enemmän kuin vie. Palkittu, korkeatasoinen taidelaitos houkuttelee paikkakunnalle katsojia ja tuo asiakkaita myös muille Riihimäen toimijoille. Riihimäen Teatterin kaltainen taidelaitos on mittaamattoman arvokas kaupungin imagolle.

Lisäksi esittävän taiteen valtionrahoituksen uudistyö on edelleen kesken. Tässä valossa esitys teatterin lakkauttamisesta vaikuttaa huonosti ajoitetulta ja harkitsemattomalta. Riihimäen Teatterin kaltaisia rohkeita uusien toimintamallien kehittäjiä kannattaisi juuri nyt kannustaa eteenpäin. Riihimäen kaupungille olisi edullista odottaa uudistuksesta mahdollisesti seuraavaa valtion panostusta oman kaupunkinsa teatterille. Esitykset uudesta laista julkistetaan ennen vuodenvaihdetta.

Suomen Teatterit ry vetoaa koko ammattiteatterikentän ja kaikkien näyttämötaiteen ystävien puolesta, että Riihimäen Teatterin rahoitusta harkittaessa selvitettäisiin kaikki vaihtoehtoiset ratkaisut, joilla korkeatasoista ammattiteatteria olisi mahdollista tehdä Riihimäellä myös tulevaisuudessa.

Maija Perho, sosiaalineuvos, puheenjohtaja
Tommi Saarikivi, toiminnanjohtaja
Suomen Teatterit ry

Kuva: Riihimäen Teatterin henkilökunta