23.11.2017 Teatterialan uutisia

Uuden rahoitusjärjestelmän perusratkaisut julki  

Tiistaina 21. marraskuuta laaja joukko näyttämötaiteen, taidemusiikin ja museoalan ammattilaisia kokoontui kuulemaan OKM:n asettaman rahoitusuudistustyöryhmän ehdotuksia VOS-alojen rahoitusjärjestelmän kokonaisuudistukseksi. Uuden järjestelmän perusratkaisuista kuultiin kokonaisesitys, joka ilokseni sai tilaisuudessa kohtuullisen positiivisen vastaanoton.

Asian toinen puoli toki on, että koska työryhmän työ on vielä kesken, monet uuden järjestelmän kokonaisvaikutuksen kannalta keskeiset ratkaisut loistivat vielä poissaolollaan keskustelussa. Järjestelmän perusratkaisujen vaikutuksesta yksittäisen toimijan kannalta on vaikea käydä keskustelua, ennen kuin kaikki työryhmän esitykset ovat kokonaisuudessaan tiedossa.

Jännittävää kyllä, vilkkaampi keskustelu kuin nyt julkistetuista työryhmän ehdottamista perusratkaisuista saattaakin jo lähiviikkoina syntyä poliittisesta aloitteesta, joka julkistettiin pian VOS-tilaisuuden jälkeen. Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Sanna Lauslahti (Kok) esittää, että uudistusten tavoitteiden toteuttamiseksi on järjestelmästä päättämisen yhteydessä päätettävä myös taiteen valtionosuusalojen tarvitsemasta lisärahoituksesta. Tämä on erinomainen esitys. Keskustelu rahoitusuudistuksen tarkoituksen toteuttamiseksi tarvittavista riittävistä resursseista on syytä käydä samassa yhteydessä, kun järjestelmään suunnitelluista uusista elementeistä päätetään. Näin rahoitusuudistuksen rakenteesta päätettäessä on myös käytössä paras mahdollinen ymmärrys siitä, mitkä ovat uudistuksen konkreettiset vaikutukset taidekentän toimintaedellytyksille tulevaisuudessa.

VOS-alojen rahoituksen kokonaisuudistus – tai ainakin sen käynnistävä työryhmävaihe – on nyt konkreettisesti loppusuoralla, kun suuri osa esityksestä muutoksiksi VOS-lainsäädäntöön on viimeistelyvaiheessa, ja ehdotukset myös muuhun VOS-alojen rahoitukseen liittyen julkistettiin jo pääosin eilisessä tilaisuudessa. Paljon tärkeitä ratkaisuja työryhmän esitykseenkin liittyen on kuitenkin vielä tekemättä, ja on tässä vaiheessa jossain määrin vielä auki, saadaanko esitys valmiiksi vuoden vaihteeseen mennessä, vai viilataanko viimeisiä yksityiskohtia vielä tammikuun alussa ennen esityksen esittelemistä ministerille.

Niin tai näin, varmaa on, että kun esitys tammikuun loppupuolella tulee kokonaisuudessaan julkiseksi, tullaan käymään huomattavan vilkasta keskustelua esityksen kokonaisvaikutuksista niin eri VOS-alojen kuin yksittäisten toimijoidenkin kannalta. Lisäksi samojen viikkojen aikana on tarkoitus saada aikaiseksi neuvotteluratkaisut kaikista teatterialan työehtosopimuksista helmikuusta 2018 eteenpäin. Luvassa on teatteripoliittisesti harvinaisen vilkas ja tärkeä vuodenvaihde.

  • Tommi Saarikivi, toiminnanjohtaja

Lisää aiheesta:

VOS-sidosryhmätilaisuuden 21.11. kalvot

På svenska: Förnyelsen av finansieringssystemet för den  utövande konsten och museer: Diskussionstillfälle

Kooste KulttuuriVOS-uudistuksesta Sitran sivuilla

Anna palautetta tai kysy uudistuksesta: screen.io/kulttuurivos