25.1.2018 Blogi

Tuki suoraan taiteilijoille?

Blogivieraana Susanna Leinonen Companyn toiminnajohtaja Salla Mistola:

Susanna Leinonen Companyn Tanssisesonki -hanke lähti liikkeelle yksinkertaisesta ajatuksesta – mitäpä jos hanketuki ohjattaisiinkin suoraan taiteilijoille, taiteelliseen työskentelyyn? Ei aina palkattaisi tuottajia tai muita välittäjäportaan toimijoita. Minkälaiset vaikutukset sillä olisi tanssijoiden työskentelyyn tai koko ryhmän toimintaan? Tanssija Jouka Valkaman ja koreografi Susanna Leinosen ajatusleikki kiteytyi lopulta hankesuunnitelmaksi.

Tanssisesonki on Susanna Leinonen Companyn kolmivuotinen hanke, jossa vuosittain palkataan tanssijat kuukausipalkkaisilla sopimuksilla Tanssisesongin ajaksi. Hankkeen mahdollistaa Jane ja Aatos Erkon säätiö, joka myönsi hankkeelle 200 000 euroa vuosiksi 2017-2019. Vuosina 2017 ja 2018 Tanssisesongit sijoittuvat syksyihin ja ne kestävät elokuun alusta marraskuun loppuun.

Ketterämpää vierailutoimintaa

Minkälaiset vaikutukset Tanssisesongilla sitten on ollut? Ryhmän toiminnan ja tulorakenteen hanke on mullistanut. Kun tanssijat on palkattu kuukausipalkkaisilla sopimuksilla, on esitys- ja kiertuetoiminta aiempaa kustannustehokkaampaa ja ketterämpää. Susanna Leinonen Companyn toimistolla tiedetään, milloin sesongille valitut tanssijat ovat ryhmän käytettävissä ja mitä keikka tulee maksamaan. Kaikkia palkkakustannuksia ei ole näin pakko jyvittää tilaajan maksettavaksi. Vaikutus ei näy ainoastaan sesongin aikana, vaan ulottuu koko vuodelle. Syksyn Tanssisesongilla harjoitetut teokset ovat edelleen edullisempia keväällä, koska lämmittelyharjoituksia ei tarvita – eivätkä ne jää tilaajan maksettaviksi.

Tanssisesonki vaikuttaa yksilötasolla myös tanssijoiden arkeen. Vapaan kentän ryhmillä on harvoin mahdollisuuksia palkata freelancereita näin pitkiksi ajanjaksoiksi, näin säännönmukaisiin työsuhteisiin. Monista tulonlähteistä kasaan riivitty elanto onkin Tanssisesongin ajan säännöllinen ja tiedossa oleva kuukausipalkka. Aikataulutkin tiedetään, eikä yllätyksiä juuri tule – on mahdollisuus keskittyä olennaiseen.

Tanssisesonki on kasvattunut ryhmän katsojamääriä, tuonut yleisötyön merkittävämmäksi osaksi ryhmän toimintaa, vaikuttanut tulorakenteeseen, kasvattanut harjoitustilojen tarvetta ja näin nostanut vuokrakulujen määrää. Kaiken kaikkiaan olennaista on, että suhteellisen pienellä panostuksella on ollut valtava merkitys koko ryhmän toimintaan. Hanke on myös antanut rauhan kokeiluille, laboratoriomaiselle työskentelylle.

Siitä lähtien, kun Susanna Leinonen perusti oman ryhmänsä, on toiminnan ensisijaisena tavoitteena ollut tanssijoiden työllistäminen. Tätä tavoitetta myös Tanssisesonki toteuttaa. Kutsummekin siis teatterit mukaan yhteistyöhön – nyt jos koskaan kannattaa lisätä tasokasta nykytanssia ohjelmistoonsa!

Salla Mistola
Toiminnanjohtaja
Susanna Leinonen Company

Artikkelikuva : Susanna Leinonen Company, SEE | OBEY, kuvaaja Heikki Tuuli.