2.3.2018 Teatterialan uutisia

Årets Teater 2018 -finalisterna är utsedda!

Finalisterna i tävlingen Årets Teater 2018 som ordnas av Suomen Teatterit/Finlands teatrar rf är följande: Turun Kaupunginteatteri (Åbo stadsteater) Universum samt Zodiak – Uuden tanssin keskus (Zodiak – Centret för ny dans).

Enligt juryn som valt finalisterna karaktäriseras alla tre av att de har blicken riktad mot teaterfältets framtid, deras konstnärliga planering styrs av visioner och de griper tag i aktuella ämnen. De följer modigt sin egen riktning och samtidigt utvecklar de hela branschens verksamhet.

Motiveringar för finalisterna:

Turun Kaupunginteatteri (Åbo stadsteater)

Turun kaupunginteatteri utvecklar aktivt sin förvaltning och vågar använda sig av avvikande utvecklingsverktyg, så som nya produktionsmodeller, som även andra aktörer inom fältet kan dra nytta av. Grundreparationen av teaterhuset genomfördes så att evakueringslokalernas kreativa lösningar är till nytta och nöje i ett bredare perspektiv för de performativa konstarterna i Åbo. I sin egen klass har Turun Kaupunginteatteri lyckats med konststycket att skapa en repertoar som är balanserad och mångsidig samtidigt som den avviker från den konventionella huvudfåran. Teatern står i kontakt med sin omgivning och med sin fördomsfria repertoarplanering når den också nya publikgrupper.

Universum

Den tvåspråkiga grupperingen Universum rf omfattar fyra olika teatrar, Aurinkoteatteri, Teater Mars, Sirius Teatern och Teater Venus.  Universum har arbetat långsiktigt och konsekvent för gruppernas välbefinnande samtidigt som Universum hela tiden förnyar branschen. Universums unika helhet företräder en verksamhetsmodell, som identifierar olika produktionsstrukturer och beaktar nya miljöer på ett skickligt sätt.  Universums teatrar har ett tilltal som når folk på flera nivåer oberoende av bakgrund.  Universum har modet att ta upp svåra och även politiskt inkorrekta ämnen.

Zodiak – Uuden tanssin keskus (Zodiak – Centret för ny dans)

Zodiak – Centret för ny dans är en banbrytande aktör inom fältet för dans och performativa konstarter. Zodiak arbetar modigt med olika samfund och gemenskaper och inkluderar till exempel unga.  Zodiak gör ett betydelsefullt arbete och svarar på vår längtan efter upplevelser och erfarenheter. I sin repertoarplanering visar Zodiak sin förmåga att se större och djupare betydelser mellan raderna. Zodiaks skickliga kommunikation stöder på ett utmärkt sätt den mångsidiga och utmanande repertoaren.

Finalisterna valdes av en jury, som bestod av Matti Arnkil, verkställande direktör för Riihimäen Teatteri, Katri Leikola, bloggaren bakom ”Paljon melua teatterista” (Mycket väsen för teater), Sanna Meska, verksamhetsledare vid Regionala danscentret i Västra Finland, Helena Ryti, ordförande för Suomen Näyttelijäliitto -Finlands Skådespelarförbund rf och Hanna-Reetta Schreck, organisationssakkunnig vid Suomen teatterit –Finlands teatrar. Mottagaren av utmärkelsen Årets Teater 2018 utses av riksdagsman Pia Viitanen, ordförande i riksdagens finansutskotts kultur- och vetenskapsdelegation.

Pristagaren offentliggörs på Thalia-festen den 9 april 2018.  Suomen teatterit – Finlands teatrar har sedan år 1997 utdelat priset Årets Teater till branschens meriterade aktörer. Priset stöds av Tiketti oy.

Tilläggsinformation lämnas av Hanna-Reetta Schreck, organisationssakkunnig vid Finlands Teatrar rf, tel.09 2511 2150, e-post: hanna-reetta.schreck@suomenteatterit.fi