22.3.2018 Teatterialan uutisia

Taide edellä – esittelyssä Vuoden Teatteri -finalisti Universum

Universum on ehdolla Vuoden Teatteri 2018 -palkinnon saajaksi. Haastattelimme universumlaisia selvittääksemme, mikä erottaa Universumin muista.

Onnittelut ehdokkuudesta Vuoden Teatteri 2018 -palkinnon saajaksi! Minkä uskot erottaneen teidät muista ehdokkaista?

Mars ja Sirius: Jag inga finne. Kuva: Stefan Bremer

Organisaatiomme perustuu sateenkaari-malliin. Universum on ainutlaatuinen tuotantomalli, jossa neljä teatteria jakavat yhdessä tuotannolliset resurssit, hallinnoivat yhteistä näyttämöä ja mahdollistavat moninaiset taiteen tekemisen tavat. Universum toimii allekirjoittajana ja hallintoelimenä ja teatterit ovat taiteellisesti itsenäisiä eli yhdistys ei ohjaa teattereita sisällöllisesti. Näin pyrimme vaalimaan taiteen tekemisen autonomisuutta. Universumissa pyritään pitämään byrokratia minimissään ja luottamus toisiimme huipussaan. Tästä finaalikolmikosta Universum erottuu myös ainoana vapaan teatterikentän edustajana. Universumin teatterit tekevät myös paljon kantaaottavia kantaesityksiä, joissa käsitellään yhteiskuntamme ajankohtaisia aiheita ja teemoja.

Minkälainen on tavallinen päivä Universumissa?

Ei ole tavallista päivää Universumilla! Kaikki produktiot ja työprosessit ovat omanlaisiaan. Päivä on kovin erilainen riippuen siitä, ollaanko toimistossa vai näyttämöllä. Toimistossa työpäivän tehtävät yleensä koostuvat usean eri teatterin tuotannosta samaan aikaan. Näyttämöllä keskitytään tulevaan produktioon. Iltaisin talossa aletaan valmistelemaan teatteriesitystä.

On vuosi 2028 – missä näet teidät 10 vuoden päästä? Mikä on muuttunut vai onko mikään?

Aurinkoteatteri: Saalistajat. Kuva: Raisa Kilpeläinen

Universumin teatterit ovat kymmenen vuoden päästä jo pitkän tien kulkeneita, taiteelliset kannuksensa moneen kertaan ansainneita, omaehtoista taidetta tekeviä vapaita ryhmiä, jotka tuottavat taiteellisesti kunniahimoisia kantaesityksiä. Vanhempi väki jo osittain eläköitynyt ja nuorempaa tullut tilalle, mutta sama taide-edellä lähtökohta teatterintekemiseen on tallella. Universum ja sen teatterit ovat houkutelleet uusia nuoria tekijöitä luokseen, kenties uusia ryhmiäkin. Toimintamme sijoittuu uuteen tilaan, jossa on kaksi esityssalia ja yksi harjoitussali, mikä on mahdollistanut esitysmäärien nostamisen esityskauden aikana.

Jos pitäisi nostaa esiin yksi hieno asia/teko/produktio tms. jonka olette viimeisen vuoden aikana tehneet, mikä se olisi?

Sirius: I väntan på Godot. Kuva: Raisa Kilpeläinen

Aurinkoteatterin Saalistajat näytelmä sai paljon harjoitusaikaa. Tämä mahdollisti sen, että produktio sai keskittyä taiteellisesti kunnianhimoiseen produktioon, näyttelemiseen, ohjaamiseen ja rosoiseen visuaalisuuteen ilman häiriöitä ja keskeytyksiä. Saalistajat jäi monen Universumilaisen mieleen taiteellisen tasonsa takia. Tampereen Teatterikesän esityksessä vieraillut presidentti Tarja Halonen sanoi esityksestä että ”Vähempikin tätä olisi riittänyt”.

Lisäksi on mainittava Story Sharing Café. Se on Universum -ryhmän vetämä, Vuoden teatteritekonakin palkittu kahvila, jossa kantasuomalaiset ja maahanmuuttajat kohtaavat tarinankerronnan keinoin. Tavoitteena on osallistua taiteen keinoin akuutin pakolaiskriisin ratkaisemiseen ja kotouttamistyöhön.

Mikä Universumissa on parasta?

Story Sharing Cafe, kuva: Adrea Brandt

Porukat ovat solidaarisia, yhteishenki on hyvä, taiteellinen kunnianhimo on kovalla tasolla. Saamme olla erilaisia ja monimuotoisuus näkyy toiminnassamme. Universumissa on parasta aktiivinen työ taiteellisen sananvapauden puolesta. Lisäksi Universum tekee monimuotoista yhteistyötä taiteen ja muiden alojen eri toimijoiden kanssa ja hallinnoimamme Betania-talon näyttämö toimii paitsi omien ryhmien kotinäyttämönä, myös vierailunäyttämönä vapaan kentän ryhmille ja produktioille. Venytämme tiukkoja taloudellisia toimintaraamejamme intohimoisen taiteilijakuntamme ja ammattitaitoisen tuotantohenkilökuntamme yhteisponnistuksella: Universumin suuri taiteilijakunta haastaa toisiaan ja insipiroituu toisistaan.

Vuoden Teatteri -palkinto

Vuoden Teatteri 2018 -palkinnon finalistit ovat Turun kaupunginteatteri, Universum ja Zodiak – Uuden tanssin keskus. Vuoden Teatteri 2018 julkistetaan 9.4. järjestettävässä Thalia-juhlassa. Voittajan valitsee eduskunnan sivistys- ja tiedejaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen.

Iida Turpeinen, tiedottaja
Suomen Teatterit ry

Artikkelikuva: Venus: wonderland, kuvaaja Stefan Bremer