22.3.2018 Teatterialan uutisia

Toisinajattelua ja elämyksiä: esittelyssä Vuoden Teatteri -finalisti Turun Kaupunginteatteri

Turun Kaupunginteatteri on ehdolla Vuoden Teatteri 2018 -palkinnon saajaksi. Kysyimme, mikä erottaa Turun kaupunginteatterin muista ja minkälainen on tavallinen päivä teatterissa.

Mikä erottaa teatterinne muista?

Olemme ajatelleet ja toimineet ennakkoluulottomasti toisin, jatkuvasti omia tuotantomallejamme kehittäen. Kuluneen vuoden aikana olemme onnistuneet avaamaan toimintaamme ja teatteritaloa yhä laajemmalle yleisölle.

Minkälainen on tavallinen päivä Turun Kaupunginteatterissa?

8.00 Aamun ensimmäiset tulijat suuntaavat toimistokerrokseen ja valmistustiloihin.
10.00 Kolmella näyttämöllä on vilkasta, kun harjoitukset alkavat.
11.00 Lounasaikaan ravintola Kivi teatterin kivijalassa täyttyy omasta väestä ja kaupunkilaista.
12.00 Lippukassalla ja Lippis-kahvilassa käy kuhina iltaan asti.
14.00 Iltapäivisin tiloissamme saattaa olla yritystilaisuuksia, kokouksia tai päiväesityksiä.
16.00 Usein jokin ryhmä on tutustumassa taloon opastetulla teatterikierroksella.
19.00 Illalla kaikki teatterilla pyörii esitysten ympärillä: ravintola- ja aulahenkilökuntamme palvelee katsojia matkalla teatterisaleihin. Katsomojen ollessa täysiä teatteritalossa voi olla jopa 1000 henkilöä samanaikaisesti.

On vuosi 2028 – missä näet teidät 10 vuoden päästä? Mikä on muuttunut vai onko mikään?

Olemme edelläkävijöitä Suomen teatterikentällä. Sama tavoite näkyy toiminnassamme myös 10 vuoden päästä. Käynnissä on varmasti nykyiseen tapaan pilottihankkeita eri osastoilla ja teemme uusia musikaaleja ja näytelmiä. Teatteritalo on auki ympärivuotisesti ja ohjelmistomme kiinnostaa niin tekijöitä kuin yleisöäkin.

Jos pitäisi nostaa esiin yksi hieno asia/teko/produktio tms. jonka olette viimeisen vuoden aikana tehneet, mikä se olisi?

Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Turun Kaupunginteatteri

Eniten yleisön ja median kiinnostusta on herättänyt Taru sormusten herrasta -esityksemme. Se on tuonut teatteriin uutta yleisöä: teini-ikäisiä ja nuoria aikuisia valmiina haltioitumaan elävän esityksen taiasta. Taru sormusten herrasta on taloltamme pitkään valmisteltu yhteisponnistus, joka parhaiten esittelee teatterin mittavan remontin tuomia uusia mahdollisuuksia. Olemme onnellisia esityksen saamasta ansaitusta huomiosta ja uskomme sen madaltaneen teatterin kynnystä monen ensikertalaisen kohdalla.

Mikä Turun Kaupunginteatterissa on parasta?

Kaikkeen taipuva, ammattitaitoinen, innostuva ja sitoutunut henkilökuntamme, joka mahdollistaa uusien prosessien kehittämisen yhdessä ja yhä hienompien elämyksien tarjoamisen yleisöllemme. Kiitos kuuluu myös katsojille, jotka käyvät aktiivisesti esityksissä ja osallistuvat palautetta antamalla palvelujemme kehittämiseen.

Vuoden Teatteri -palkinto

Vuoden Teatteri 2018 -palkinnon finalistit ovat Turun Kaupunginteatteri, Universum ja Zodiak – Uuden tanssin keskus. Vuoden Teatteri 2018 julkistetaan 9.4. järjestettävässä Thalia-juhlassa. Voittajan valitsee eduskunnan sivistys- ja tiedejaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen.

Kysymyksiin vastasi  Turun Kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama.

Iida Turpeinen, tiedottaja
Suomen Teatterit ry

Artikkelikuva: Wellu Hämäläinen