4.4.2018 Teatterialan uutisia

Pia Viitasen ajatuksia Vuoden Teatteri 2018 -valintatyöstä

Vuoden Teatteri 2018 -palkinnon voittajan valitsee tänä vuonna eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston puheenjohtaja, kansanedustaja, Pia Viitanen. Viitanen valitsee voittajan esiraadin valitsemasta kolmesta finalistista, jotka ovat Zodiak – Uuden tanssin keskus, Universum ja Turun Kaupunginteatteri.

Tapasimme Pian eduskunnassa kauniina keväisenä päivänä ja kysyimme häneltä mietteitä tehtävään liittyen.

Mitä toivot Vuoden Teatterilta?

Kulttuuri ja taide ovat minulle sydämen asia. Kaikilla tulee olla oikeus päästä osalliseksi ja nauttimaan niistä. Toiminnan pitää olla sen kaltaista, että ihmiset löytävät tiensä taiteen pariin. Toivonkin, että kaikille syntyisi motivaatio ja mahdollisuus päästä käsiksi kulttuuriin, sillä tästä kosketuksesta pursuaa hyvää koko yhteiskunnalle. Ihminen voi paremmin ja yhteiskunnan haasteet tarvitsevat luovuutta tullakseen ratkaistuiksi. Taidemuotona teatteri on minulle erityisen rakas. Palkitulta teatterilta toivoisin uteliaisuutta, innostunutta asennetta ja katsetta tulevaisuuteen.

Kuinka ahkerasti käyt teatterissa?

Olen teatterikaupungin kasvatti ja monessa mielessä teatterin ystävä. Työni kiireisen luonteen vuoksi pääsen liian harvoin katsomaan esityksiä. Suomi on teatterimaa ja jo pelkästään omassa kaupungissani Tampereella on hieno tarjonta. Käyn usein myös oman kaupunginosani Hervannan lähiöteatterin Lystin esityksissä.

Oletko itse ollut koskaan lavalla?

Kyllä olen! Aloitin jo lapsena näytelmäkerhossa, ja sieltä mieleenpainuvin rooli on Rauha-kissa Pekka Töpöhännässä. Aikuisena yksi huipennuksista oli Tarja Halosen ensimmäiset presidentinvaalit. Kampanjan aikana me demareiden kuusi nuorinta naiskansanedustajaa päätimme tehdä Tarja-kuvaelman. Harjoittelimme eduskunnan pommisuojassa, Pedro Hietanen oli muusikkona ja lavalla olivat minun lisäkseni Tarja Filatov, Susanna Huovinen, Heli Paasio, Säde Tahvanainen ja Susanna Rahkonen. Ryhmän nimeksi tuli ”Kuusikko”. Jokainen näytteli yhtä ehdokasta ja kiersimme ympäri Suomea monilla lavoilla, jopa TTT:n isolla näyttämöllä, johon Tarjan vaalitilaisuuteen tuli niin paljon väkeä, etteivät kaikki mahtuneet sisään. ”Kuusikko” teki lisäksi neljä lava-showta puolueen eri tilaisuuksiin. Näissä näyttelin aina Paavo Lipposta, ja lisäksi koostin käsikirjoitukset.

Mikä on ikimuistoisin teatterielämyksesi?

Tampereen työväen teatterin ajankohtainen Tytöt 1918. Aihe on luonnollisesti koskettava, joten oletin jo etukäteen vaikuttuvani, mutta silti yllätyimme puolisoni kanssa, miten koskettava ja hyvin tehty esitys oli. Kyyneleet tulivat silmiin, ja puhuimme kokemastamme vielä monta tuntia esityksen jälkeenkin. Kaikki oli loistavaa, näyttelijät, käsikirjoitus, lavastus, musiikki, puvustus…

Kiitos Pia ja onnea valintatyöhön!

Pia Viitasen valinta Vuoden Teatteri 2018 -voittajaksi julkistetaan Thalia-juhlassa maanantaina 9.4.2018.

Hanna-Reetta Schreck, järjestöasiantuntija, Suomen Teatterit ry