7.6.2018 Blogi

Esittävät taiteet vuonna 2040

Osana vuosien 2016–2018 aikana toteutunutta kulttuurin valtionosuusalojen uudistustyötä on tullut tutustuttua myös esittävien taiteiden rahoitusjärjestelmän historiaan. Löysimme Suomen Teatterit ry:n toimistolta muun muassa tulevaa, uutta valtionosuusrahoitusjärjestelmää pohtineen ammattilaistyöryhmän mietinnön 1980-luvulta. Mietinnössä pohdittiin uuden järjestelmän keskeisinä kysymyksinä rahoituksen myöntämisen perusteita, kulttuuripalvelujen alueellista saatavuutta ja erityiskysymyksinä mm. Svenska Teaternin ja Tampereen Työväen Teatterin erityisen rahoitusaseman ratkaisemista osana uutta järjestelmää. Kuulostaako tutulta?

Kaiken sellaisen uudistamistyön, jonka tulosten on tarkoitus olla voimassa pidemmän aikaa – jopa useampia vuosikymmeniä – haasteena on tulevaisuuden ennakoiminen. Näin oli 80-luvulla, kun edelleen voimassa olevaa esittävien taiteiden rahoitusjärjestelmää rakennettiin, ja niin on nytkin, kun järjestelmää ollaan remontoimassa perusteellisesti ensimmäistä kertaa 1990-luvun alkuvuosien jälkeen. Niinpä nyt, kun vuoden 2018 aikana todennäköisesti päätetään esittävien taiteiden VOS-uudistuksen jatkovalmistelusta, olisi toivottavaa, että toimeksianto sisältäisi riittävän selkeän velvoitteen arvioida perusteellisesti ehdotettavien muutosten vaikutukset alan toimintaedellytyksiin esittävän taiteen ja sen eri alojen kannalta. Juuri vaikutusarvioiden tekemisen osalta vuosina 2016­–2018 toimineen asiaa valmistelleen työryhmän työaika vaikuttaa loppuneen eniten kesken.

Mikäli järjestelmäuudistusten rytmi jatkossa lainkaan noudattelee viime vuosikymmenien tahtia, nyt perustettavan esittävien taiteiden uuden rahoitusjärjestelmän pitäisi voida olla käytössä vielä vuonna 2040. Nykymaailmassa, jossa suuria väestö-, kaupunki- ja yhteiskuntarakenteen muutoksia tapahtuu ja ihmisten kulutus- ja vapaa-ajantottumukset ja niihin liittyvät trendit muuttuvat kiihtyvällä tahdilla, tulevaisuuden ennakoiminen ei ole aivan vaivatonta. Siksi uuden järjestelmän pitäisi olla sillä tavalla joustava ja moneen taipuva, että se palvelee esittävän taiteen kenttää silloinkin, kun sen sisällä tapahtuu kehitystä ja muutoksia.

Toivotamme Suomen Teatterit ry:n toimiston puolesta rauhallista ja aurinkoista kesää kaikille. Oman kesäni eräänlainen huipentuma on heinäkuun puolivälissä Kustaviin suuntautuva kolmen sukupolven kulttuuriperhematka Volter Kilpi -kirjallisuusviikolle. Juha Hurmeen dramatisoimat festivaaliohjelmaan kuuluvat teatteriesitykset Kilven tuotannosta ovat pieniä esittävän taiteen helmiä, joita voin aiempien vuosien kokemuksesta lämpimästi suositella kaikille.

Hyvää kesää!

Tommi Saarikivi
Toiminnanjohtaja
Suomen Teatterit ry