13.12.2018 Blogi

Teatterikulmasta johonkin uuteen

Helsingin Kruunuhaan Meritullinkadulla vuosikymmeniä sijainnut teatterialan järjestöjen yhteisö, Teatterikulma, on vuoden 2018 loppuun mennessä tullut pitkälti tiensä päähän. Talossa toimineista näyttämötaiteen organisaatioista vain muutama pitää enää majaa kyseisessä osoitteessa. Viimeisimpinä talosta ovat poistuneet Teme, Näyttelijäliitto ja TNL ja tätä kirjoittaessani myös Suomen Teatterit ry:n toimisto suunnittelee muuttoa.

Sisäilmaongelmat eivät ole kovin täsmällistä tiedettä, eikä niiden syiden perusteellinen selvittäminen ja korjaaminen ole sillä tavoin yksiselitteistä ja kustannustehokasta, että talon omistajayhteisöinä toimivilla teatterialan järjestöillä olisi eväitä laittaa ongelmalliseksi osoittautunutta kiinteistöä omin varoin kuntoon. Siksi talon remontointia ja siirtämistä vaihtoehtoiseen käyttöön selvitetään yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Toivottavasti kaikille osapuolille toimiva ratkaisu syntyy pian.

Mahdollisen siirtymäperiodin venyessä uhkana ovat kohtuullisen suureksi kasvavat kaksinkertaiset tilakustannukset omistajayhteisöille, jotka eivät pääse vanhoista tiloistaan eroon toimiessaan samalla vuokralla toisaalla. Suomen Teatterit ry on ollut sillä tavalla onnekas, että sisäilmamittausten tulokset ovat olleet osaltamme hyviä, eikä muuttoa ole tarvinnut kiirehtiä. Toisaalta olemme tietoisia siitä, että jotkut talossa vierailevat sanovat saavansa talossa oireita huoneistojen sijainnista riippumatta, joten muutto on meilläkin väistämättä edessä.

Lähes 100-vuotiaan työmarkkina- ja edunvalvontajärjestön muuttoa uuteen osoitteeseen ei kannata dramatisoida liiaksi – toimiva ratkaisu löytyy varmasti. Valtakunnallisena järjestönä tarkoituksenmukaiseen sijaintiin vaikuttavat erityisesti kysymykset hyvistä liikenneyhteyksistä ja tilojen käytettävyys järjestömme toimikuntien ja jäsenten kokoustarpeiden näkökulmasta. Selvitämme myös mahdollisuutta löytää synergiaetuja sellaisten järjestöjen kanssa, joiden kanssa olemme muutenkin tiiviissä yhteistyössä kulttuuripolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä.

Tiedotamme aiheesta lisää, kunhan uusi osoitteemme ja muuttoaikataulu ovat selvillä. Sitä odotellessa toivotamme kaikille rauhallista joulun aikaa ja menestyksekästä uutta vuotta! Suomen Teatterit ry:n toimiston tavoittaa tarvittaessa myös joulun välipäivinä.

  • Tommi Saarikivi, toiminnanjohtaja