16.3.2019 Teatterialan uutisia

ANTI-festivaali on Vuoden Teatteri 2019, Lasten- ja nuortenteatteripalkinto Kajaaniin

Suomen Teatterit ry:n myöntämän Vuoden Teatteri -palkinnon sai kuopiolainen esittävän taiteen festivaali ANTI – Contemporary Art Festival. Kahden vuoden välein jaettava Lasten- ja nuortenteatteripalkinto myönnettiin Vaara-kollektiivin ja Kajaanin kaupunginteatterin yhteistyönä toteutetulle Tänään koulun jälkeen -esitykselle.

Molemmat palkinnot jaettiin maanantaina 11.3. teatterialan yhteisessä Thalia-juhlassa Teatteri ViiruksessaVoittajavalinnat tekivät aiemmin valittujen finalistiehdokkaiden pohjalta kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (Vuoden Teatteri -palkinto) sekä elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Saara Cantell (Lasten- ja nuortenteatteripalkinto).  

Suomen Teatterit ry kiittää hienosta juhlasta ja onnittelee kaikkia palkinnonsaajia sekä finalisteja!  

 

ANTI-festivaali on Vuoden Teatteri – “Ainutlaatuista Kuopion, Suomen ja koko maailman taide-elämälle”  

Jyri Väisänen, Johanna Tuukkanen, Outi Alanko-Kahiluoto, Gregg Whelan ja Sini Koivisto Thalia-juhlassa. Kuva: Ville Hakulinen

 

Vuoden Teatteri -palkinnon saajana oli ensimmäistä kertaa festivaali, ja palkinto otettiin festivaalin osalta vastaan iloisissa tunnelmissa. ”Olemme ihan superiloisia ja onnellisia. Jo ehdolle asettaminen oli meille iso yllätys ja kunnia. On aika uskomatonta, että festivaali, joka saa valtiolta 35 000 euron avustuksen, pystyy tulemaan Suomessa vuoden teatteriksi”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja ja vastaava tuottaja Johanna Tuukkanen YLE:lle. 

Festivaalin taiteelliset johtajat Johanna Tuukkanen ja Gregg Whelan kiittävät tiedotteessaan  koko tiimiään ja yhteistyökumppaneitaan. ”Haluamme kiittää kaikkia ANTI-festivaalilla esiintyneitä taiteilijoita, meidän yhteistyökumppaneitamme, erityisesti Kuopion kaupunkia rohkeudesta ja kuopiolaisia yleisöjä uteliaisuudesta ja avoimuudesta. Ja tietenkin meidän henkilökuntaamme: Elisaa, joka on tällä hetkellä vanhempainvapaalla, Jyriä, Suvia, kaikkia harjoittelijoita ja ANTIn hallitusta. Festivaalin tekeminen on yhteistyötä ja jatkuvaa toiminnan kehittämistä, uudistamista ja arviointia. Tästä on hyvä jatkaa!”
 

Outi Alanko-Kahiluodon perustelut:  

“Vuoden 2019 Teatteri -palkinnon saaja tekee todeksi vanhan totuuden, että teatteri on keksittävä aina uudestaan. Sen tekijöillä ei ole ennakkoon lukkoon lyötyjä ajatuksia siitä, mitä esitystaide on tai mitä se voi olla.  

Kyse on festivaalista, joka asettaa taiteeseen osallistumisen ja sille altistumisen kynnyksen mahdollisimman matalalle. Vuonna 2019 kuopiolaisen ANTI-festivaalin esityksiin saattoi törmätä puistoissa, kaduilla, kuntosalilla, laivalla, autiossa teollisuushallissa, kirkossa ja Kuopion torilla.  

Kun Kuopiossa tapahtuu jotakin kummallista, ihmiset tietävät jo epäillä ANTI-festivaalia.   

ANTI on kansainvälisesti kiinnostava ja taiteellisesti korkeatasoinen esitystaiteen festivaali ilman minkäänlaista elitismiä tai sisäpiiriläisyyttä.  

ANTI tekee tutusta outoa, tuo vieraan keskelle arkikokemusta ja tutkii näin kokemuksen ja taiteen tekemisen rajoja.  

Kaksikymmenvuotias ANTI-festivaali kutsuu Kuopioon vuosittain nimekkäitä taiteilijoita ympäri maailmaa sekä edesauttaa uusien kansainvälisten ja kotimaisten tekijöiden läpimurtoa.  

ANTI-festivaalin sisältö ja linjaukset kertovat eri taidelajien poikkeuksellisen laajasta tuntemuksesta ja taitavasta taiteellisesta johtamisesta.  

ANTI-festivaalin yhteistyöhankkeet koti- ja ulkomailla samoin kuin festivaalin myöntämä kansainvälisen raadin valitsema palkinto ovat tuoneet työtä, tekemisen paikkoja, yllättäviä näyttämöitä ja tuhansittain katsojia lukemattomille tekijöille ja taiteilijoille ympäri maailman.  

ANTI-festivaalista syntynyt anti Kuopion, Suomen ja koko maailman taide-elämälle on jotain täysin ainutlaatuista ja vailla vertaansa – kuin taide itse.” 

Finalistitiedote ja raadin valintaperustelut:
https://suomenteatterit.fi/2019/02/baltic-circle-ja-anti-contemporary-art-festivaalit-vuoden-teatteri-2019-finalisteiksi

www.antifestival.fi

Pääkuva: Joseph O’Farrell / JOF (AU): 10 Minute Dance Parties! ANTI – Contemporary Art Festival 2017. Kuva: Pekka Mäkinen

Lasten- ja nuortenteatteripalkinto Vaara-kollektiivin ja Kajaanin kaupunginteatterin Tänään koulun jälkeen -esitykselle  

Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen (vas.), Suomen Teatterit ry:n järjestöasiantuntija Maria Leivonen, esityksen ohjaaja-käsikirjoittaja Eino Saari ja palkinnon luovuttanut Saara Cantell.

 

Kahden vuoden välein jaettava Lasten- ja nuortenteatteripalkinto myönnettiin Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotantona toteutetulle Tänään koulun jälkeen -esitykselle, jonka ovat käsikirjoittaneet Janne Kinnunen ja Eino Saari. Saari vastasi myös esityksen ohjauksesta. Koulukiusaamista käsittelevässä esityksessä näyttelivät Janne Kinnunen ja Matias Nieminen, puvustuksesta vastasi Pirkko Paananen ja äänisuunnittelusta Matias Nieminen. Esitys sai ensi-iltansa Hauholan koululla 13.11.2014. Teoksen on tähän mennessä nähnyt jo yli 32 000 katsojaa 328 esityksessä ja yli 130 eri koulussa. 

Palkinnon vastaanottivat juhlassa myös esityksen ohjannut ja toisena käsikirjoittajana toiminut Eino Saari sekä Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen 

”Tunnustus lämmittää mieltä ja antaa voimia syventää ketterää ja hedelmällistä yhteistyötä”, kertoo Saari. Myös Kinnunen kiittää tunnustuksesta. ”Vuoden lasten -ja nuortenteatteripalkinto merkitsee Kajaanin kaupunginteatterille paljon. Yhteistyö Vaara-kollektiivin kanssa alkoi juurikin Tänään koulun jälkeen -esityksestä viisi vuotta sitten. Kiusaamista käsitellyt esitys on herättänyt vuosien varrella paljon keskustelua ja sillä on ollut merkittävä vaikutus nuoriin, opettajiin ja myös vanhempiin. Kiitos tunnustuksesta!” 

  

Saara Cantellin perustelut: 

”Palkintoraati oli valinnut kovatasoisesta ehdokasjoukosta kaksi upeaa ja keskenään kovasti erilaista finalistia, jotka molemmat tekevät hienoa, syvästi ja laajalle vaikuttavaa teatteria. 

Lähes mahdottoman valinnan tehdessäni toivon sydämestäni, että nyt hopeasijalle jäävä finalisti muistetaan loistavana ehdokkaana palkinnon saajaksi jatkossakin! 

Valintani vuoden 2019 lasten- ja nuortenteatteripalkinnon saajaksi osui ryhmälle, jonka esitys sai taltiointinakin koettuna kyyneleet silmiin ja ihokarvat pystyyn – mutta ennen kaikkea toivon heräämään katsojan sydämessä. 

Haluan palkita tekijät paitsi rohkeudesta ja sinnikkyydestä, myös taiteenlajin taidokkaasta hallinnasta. Näennäisen yksinkertaisilla keinoilla leikkivä esitys osuu maaliinsa viiltävän tarkasti. Vuosien mittainen kiertäminen, yhä uusien katsojien tavoittaminen, maailmankuvan ja totuttujen tapojen muuttaminen – niin esityksellä itsellään kuin sitä seuraavissa keskusteluissa – on työtä, jossa taiteen mahdollisuus muuttaa maailmaa konkretisoituu kirkkaasti. 

Finalistitiedote ja raadin valintaperustelut:
https://suomenteatterit.fi/2019/02/lasten-ja-nuortenteatteripalkinnon-finalistit-valittu/ 

www.vaarakollektiivi.fi
www.kajaani.fi/fi/kajaaninteatteri

 


Vuoden Teatteri -palkinto  

Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden Teatteri -palkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 1997 alkaen. Vuoden Teatteri valittiin finalisteista, joita olivat tänä vuonna Baltic Circle -festivaali ja ANTI – Contemporary Art Festival. Tämän vuoden finalistit valitsi raati, johon kuuluivat dramaturgi ja näytelmäkirjailija Marie Kajava, ohjaaja-käsikirjoittaja ja kuraattori Hilkka-Liisa Iivanainen sekä Vuoden Teatteri 2018 -palkinnon voittajan, Uuden Tanssin keskus Zodiakin entinen toiminnanjohtaja Raija Ojala 

Lasten- ja nuortenteatteripalkinto  

Suomen Teatterit ry on jakanut Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 2008 alkaen. Palkinto jaetaan kahden vuoden välein. Vuodesta 2015 alkaen palkinto on jaettu yhteistyössä kansainvälisen lasten- ja nuortenteatterijärjestö Assitej ry:n kanssa. Vuoden 2019 finalistit valitsi raati, jonka jäseniä olivat tuottaja ja Suomen Assitej ry:n hallituksen jäsen Inka Kunnala, tanssiteatteri Minimin taiteellinen ja tuotannollinen johtaja Liisa Ruuskanen sekä Teatteri Siperian taiteellinen johtaja Marika Heiskanen. Toisena palkintoehdokkaana oli Q-teatterin Nuorten teatteri.