25.3.2019 Jäsenkirjeet,Tes-tiedotteet

Arvonlisäveromuutos esiintymispalkkioiden ja esitysten myynnin verotukseen

tes

Huhtikuun alusta tulee voimaan lakimuutos, joka mahdollistaa esiintyvien taiteilijoiden ja muiden julkisten esiintyjien hakeutumisen arvonlisäverovelvolliseksi esiintymispalkkioiden osalta. Muutoksella parannetaan esiintyvien taiteilijoiden, muiden esiintyjien ja ohjelmatoimistojen liiketoimintaedellytyksiä.

Arvonlisäverolaki muuttuu 1.4.2019 alkaen siten, että esiintyville taiteilijoille, muille julkisille esiintyjille ja urheilijoille sekä heidän esityksiään myyville ohjelmatoimistoille annetaan mahdollisuus hakeutua verovelvolliseksi esiintymispalkkioiden ja tilaisuuden järjestäjille luovutettavaksi tarkoitettujen esitysten myynnistä saatavien korvausten osalta. Näihin myynteihin sovellettaisiin alennettua 10 prosentin verokantaa.

Mikäli haluatte noudattaa uutta sääntelyä, niin teattereiden tulee hakeutua siitä verovelvolliseksi, uuden ALVL 85a§:n 12) kohdan mukaan ”liiketoiminnan harjoittaja on hakeutunut tästä toiminnasta verovelvolliseksi”. Aiempi hakeutuminen alv-velvolliseksi liiketoiminnasta ei siis riitä.

Verohallinnon uutinen aiheesta:

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/verohallinnon_esittely/uutiset/uutiset/2019/taiteilijat-ja-muut-esiintymispalkkioita-saavat-voivat-hakeutua-arvonlis%C3%A4verovelvollisiksi/

Lisätietoja:

Leevi Mentula
Suomen Teatterit ry:n lakimies
leevi.mentula(at)suomenteatterit.fi
p. 040 521 8319