8.4.2019 Teatterialan uutisia

Teatteritaide syksyn Turun Kirjamessujen erikoisteemana – teattereita mukana suunnittelussa

Turun Kirjamessut uudistaa teemoitteluaan, ja tulevina vuosina messuteemoiksi nostetaan kirjallisuuden rinnalle myös muita taiteenlajeja. Ensimmäisenä esille pääsee teatteri.

Tämän vuoden Turun Kirjamessut järjestetään 4.–6.10. Turun Messukeskuksessa. Teemauudistuksen myötä Kirjamessujen poikkitaiteellisen pääteeman ohelle tuodaan vuosittain yksi tai useampi keskeinen ajankohtaisteema, jotka käsittelevät kulloinkin ajassa liikkuvia ilmiöitä ja puheenaiheita.

−Aloitamme tulevana syksynä poikkitaiteellisten pääteemojen sarjan. Sen tavoitteena on laventaa käsitystä kirjallisuudesta moniulotteisena taiteenlajina, jonka ilmaisumuodot eivät tänä päivänä rajoitu pelkästään painettuun sanaan. Kirjallisuus myös piirtyy kuvina, virtaa musiikkina ja kertoo tarinaansa draaman keinoin. Ensimmäisenä poikkitaiteellisten teemojemme sarjassa esittäytyy teatteri, kirjallisuutta kenties kaikkein lähinnä oleva toinen taiteenlaji, kertoo Turun Kirjamessujen ohjelmajohtaja Jenni Haukio.

−Myös vuoden 2020 sisällöllinen suunnittelu on jo hyvässä vauhdissa. Silloin teemamme tulee olemaan musiikki.

Teatteritaiteen ja -kirjallisuuden edustajia mukana suunnittelussa

Tämän syksyn tapahtuma tuo esille teatteritaidetta laajasti. Tulevan tapahtuman suunnittelu etenee vauhdikkaasti, ja valmistelua leimaa innostuneisuus.

−Teema on otettu valtavan myönteisesti vastaan. Mukaan ovat sitoutuneet jo muun muassa Kansallisteatteri, Turun Kaupunginteatteri, Svenska Teatern, Åbo Svenska Teatern sekä Suomen näytelmäkirjailijoiden ja käsikirjoittajien liitto, sanoo Haukio.

Turun Kaupunginteatteri iloitsee Turun Kirjamessujen päätöksestä ottaa teatteriteema Kirjamessujen tämän vuoden teemaksi. Teatterin väki odottaa innolla yhteistyötä Turun Kirjamessujen kanssa.

−Näytelmäkirjailijat ansaitsevat ehdottomasti paikkansa nykykirjailijoiden valovoimaisessa joukossa, kuvailee Turun kaupunginteatterin dramaturgi Satu Rasila.

− Taiteenlajien välinen dialogi avaa uusia horisontteja sekä teatterille että kirjallisuuden eri lajeille. Teatteri on parhaimmillaan aina enemmän kuin kirjallisuuden kuvitusta ja kirjallisuus paljon muutakin kuin käsikirjoitusten materiaalia. Olen todella iloinen, että Turun kirjamessujen teemaksi on nostettu teatteri, sanoo puolestaan Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.

Edellä mainittujen teattereiden lisäksi myös Suomen Teatterit osallistuu messujen ohjelmasuunnitteluun. Muidenkin teattereiden ideoita otetaan vastaan, ja tähän liittyviä ehdotuksia voi jättää 1.5.2019 asti tällä lomakkeella. Lomake on mahdollista tallentaa ja jatkaa täyttämistä myöhemmin.

 

Lisätiedot:

Turun Kirjamessujen projektijohtaja
Tiina Heiskari
050 487 2015
tiina.heiskari(at)turunmessukeskus.fi

Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja
Tommi Saarikivi
040 153 1415
tommi.saarikivi(at)suomenteatterit.fi