16.8.2019 Tiedotteet,Teatterialan uutisia

Ministeriöt julkaisivat budjettiehdotuksensa vuodelle 2020

Valtiovarainministeriö ja Opetus- ja kulttuuriministeriö ovat julkaisseet perinteiseen tapaan syksyn alussa esityksensä seuraavan vuoden valtion talousarvioksi. Esityksiä koskevat uutiset ovat luettavissa verkossa:

14.8.2019 Valtionvarainministeriö: Luottamusta ihmisille ja yrityksille
16.8.2019 Opetus- ja kulttuuriministeriö: OKM:n budjettiehdotuksessa panostetaan osaamiseen ja osallisuuteen

”Taiteeseen ja kulttuuriin ehdotetaan 498,9 miljoonaa euroa. Lisäystä edellisvuoteen on 51,2 miljoona euroa. Taiteilijoiden asemaa parannetaan ja kulttuuripalveluja ja taiteen perusopetusta kehitetään”, uutisoi OKM tiedotteessaan. Kulttuurin ja taiteen kentän osalta vuoden 2020 valtion budjetin monelta osin suotuisilta vaikuttaviin lukuihin on mahdollista tutustua tarkemmin VM:n talousarviosivustolla. Sivustolla on mahdollista myös verrata lukuja aiempien vuosien lukuihin, jotka löytyvät samasta osoitteesta. Kulttuurin ja taiteen määrärahat löytyvät sivustolta hakupolulla ”Määrärahat – 29. OKM – 80. Taide ja kulttuuri”.

Toteutuessaan budjetti näyttäisi säilyttävän kansallisten instituutioiden rahoituksen entisellään, toteuttavan museoiden VOS-uudistuksen keskeiset rahoituskohteet kehysten mukaisella 5 miljoonan euron lisäyksellä ja tuovan kaikille kulttuurin VOS-aloille korotuksia aiempaan rahoitustasoon. Teattereiden VOS-korotus olisi 2010-luvun ajan jatkuneiden leikkausten jälkeen merkittävä korjausliike, kun henkilötyövuoden hinta nousisi 52 225 eurosta 58 452 euroon. Budjettiteknisesti erityisen ilahduttavaa on, että määrärahalisäykset toteutettaisiin budjettivarojen puolella. Henkilötyövuosia olisi tottuun tapaan jaossa VOS-järjestelmän piirissä oleville teattereille ensi vuonnakin 2469 kappaletta.

Uutisissa tänään näkyvästi esillä ollutta kysymystä Kansallisteatterin remontin rahoituksesta ja sen aikataulusta ei ole mahdollista kommentoida ennen kuin siihen otetaan budjettivalmistelussa selkeästi kantaa. Olemme siinä käsityksessä, että valtiovalta on sitoutunut remonttihankkeeseen, ja että teatterin remontti tullaan suunnitelman mukaisesti toteuttamaan.

Tiedotamme tarkemmin budjetista ja sen valmistelun etenemisestä, kun budjettivalmistelu etenee.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja
Tommi Saarikivi
040 153 1415
tommi.saarikivi(at)suomenteatterit.fi

Kuva: Sabine Peters