20.5.2020 Teatterialan uutisia,Stefin uutisia

Ensimmäiset linjaukset yleisötilaisuuksien järjestämisestä annettu – esittävän taiteen sektorilla valmisteilla yhteinen ohjeistus

OKM, THL ja Aluehallintovirastot ovat antaneet ensimmäiset linjaukset yleisötilaisuuksien järjestämisestä 1.6. jälkeisenä aikana. Esittävän taiteen sektorin oman ohjeistuksen valmistelu on käynnissä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkistivat 14.5.2020 ohjeen koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi yleisötilaisuuksiin liittyen. 19.5.2020 Aluehallintovirastot viittasivat omassa ohjeistuksessaan OKM:n ja THL:n ohjeeseen ja linjasivat, että 50-500 hengen kulttuurialan tilaisuuksia on mahdollista järjestää erityisjärjestelyin niin, että ihmisten turvallisuus varmistetaan asiakasmäärien rajaamisella sekä turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen avulla.

Avien ohjeet ovat tällä hetkellä voimassa 30.6.2020 asti. Seuraamme aktiivisesti tilanteen kehittymistä samalla kun epidemiatilanne Suomessa on viime viikkoina kehittynyt syksyn esitystoiminnan toteutumisen ennusteen kannalta suotuisasti.

Haasteita kuitenkin riittää. Edellä mainittu viranomaisohjeistus edellyttää väljästi määriteltyä ”1-2 metrin turvaväliä”. Hengityssuojainten käyttöön viranomaisohjeistus ei annata selkeitä suosituksia tai määräyksiä.

Suomen Teatterit ry, Teatterikeskus ry, Suomen Sinfoniaorkesterit ry ja Suomen kansallisooppera ja -baletti ovat aloittaneet työn mahdollisimman yhdenmukaisten suositusten valmistelemiseksi koko esittävän taiteen kentälle. Olemme kokoamassa työryhmän, joka valmistelee esitysten valmistamiseen ja harjoittamiseen liittyvän riskikartoituksen, työn tekemiseen liittyvän turvaohjeistuksen sekä yleisötilaisuuksien järjestämiseen liittyvän suosituksen.

Pyrimme sekä osallistamaan teattereita tähän prosessiin että tiedottamaan sen etenemisestä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta ohjeista ja suosituksista olisi kaikille ammattiteatteriorganisaatioille apua syksyn esityskauteen valmistautuessa – riippumatta siitä, minkälaisen epidemiaskenaarion vallitessa syksyn esityskausi käynnistyy.

Voimia ja hyvää terveyttä kaikille tämän erikoisen tilanteen keskellä!

Tommi Saarikivi
Toiminnanjohtaja

 

Aluehallintoviraston tiedote:

http://www.avi.fi/web/avi/-/kesakuussa-kokoontumisrajoitus-50-henkea-50-500-hengen-yleisotilaisuudet-mahdollisia-erityisjarjestelyin

Ajankohtaistilaisuus esittävän taiteen organisaatioille

Huom. 9.6.2020 järjestetään ajankohtaistilaisuus teemalla ”Esittävä taide korona-aikana – tavoitteena yhteiset kansalliset suositukset tuotantojen turvallista rakentamista, harjoittelua ja esittämistä varten”. Tilaisuuden tarkempi ohjelma ilmoittautumisohjeineen julkaistaan viikolla 22.

 

Kuva: Unsplash/Peter Lewicki