20.10.2020 Stefin uutisia

Esittävän taiteen tiiviimpi yhteistyö: uusi normaali?

Koronaviruspandemia vei teatterit ja orkesterit nopeasti täysin uusien haasteiden eteen. Kriisin alta voi silti nousta myös mahdollisuuksia.

Koronaviruspandemian laukaisemat poikkeusolosuhteet ovat koetelleet monin tavoin esittävän taiteen toimijoiden kestokyvyn rajoja. Silti pandemia-arjen alla voi kuulla halutessaan myös iloisemman signaalin: esittävän taiteen kentän tekemä yhteistyö alan toiminnan turvaamiseksi on tiivistynyt huomattavasti, eikä tiiviimmän yhteistyön ”uusi normaali” osoita katoamisen merkkejä.

Julkaisimme esittävän taiteen kentän toimijoiden yhteistyössä valmistellut kansalliset suositukset sivuillamme kesällä 2020. Suomen Teatterit ry:n, Teatterikeskus ry:n, Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n ja Suomen kansallisoopperan ja -baletin yhteistyöstä alkunsa saanut projekti on tuonut nopean yhdessä toimimisen kulttuuria vahvemmin myös järjestöarkeen. Järjestimme kesällä ja alkusyksyllä yhteisiä webinaareja kriisin käsittelemiseksi, toteutimme projektin yhteistä julistekampanjaa ja selvitimme esittävän taiteen toimijoiden talouden todellisuudesta pandemian pitkittyessä – ja saimme silmiemme eteen huolestuttavia lukuja.

Esitystoiminnan jatkumisen mahdollistavat turvallisuusjärjestelyt ovat saaneet runsaasti kiitosta niin yleisöiltä, henkilökunnilta, viranomaisilta kuin päättäjiltäkin; tunnustusta työstä antoi esimerkiksi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko vierailtuaan Kansallisteatterin Hitler ja Blondi -näytöksessä 12.10.

 

Ministeri on oikeassa: turvallisuuden eteen on todella nähty kentällä vaivaa – ja nähdään varmasti niin kauan kuin tilanne sitä vaatii.

 

Vaikka tilanne venyttää pahimmillaan hermomme äärimmilleen, voi yhteinen uhka olla jossain määrin myös mahdollistaja. Jo muutto yhteisen katon alle on tuonut meitä lähemmäs Suomen Sinfoniaorkestereita, Teatterikeskusta ja Finland Festivalsia, mutta viimeistään yllättävä koronaviruskriisi on sysännyt monia esittävän taiteen toimijoita ja edunvalvojia kohti mallia, jossa nopea ja aktiivinen tiedonvaihto, toistemme tukeminen ja kuunteleminen sekä muilta omien käytäntöjen jakaminen koko sektorin hyödyksi ovat itsestään selviä toimintatapoja. Tämä on asia, josta toivomme alan ammentavan myös kriisin jälkeen.

Kaikkien toimijoiden erityisosaamista yhteisesti hyödyntämällä luomme jatkossakin turvallisimmat, kestävimmät ja vireimmät puitteet kotimaisen taiteen korkeatasoiselle esittämiselle: olipa kyseessä sirkus, teatteri, ooppera, orkesterimusiikki, tanssi tai jokin muu ihmisten kohtaamista esitystiloissa tarvitseva taiteenlaji, jonka jokaisesta kokijasta, katselijasta ja kuulijasta hyötyy koko sektori.

#turvallisestiyhdessä

Kuva: Unsplash/Aditya Sethia