5.11.2020 Teatterialan uutisia

Ministeri vahvisti valtionosuudet vuodelle 2021

stage

Teatterit saavat saman kokonaismäärän henkilötyövuosia kuin vuonna 2020, ja henkilötyövuoden hintaan tulee odotetusti korotus. Laskennallisessa järjestelmässä henkilötyövuosimäärät vaihtelevat toimijakohtaisesti paljon vielä vanhan VOS-järjestelmän loppumetreilläkin.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on vahvistanut teattereiden, orkestereiden ja museoiden valtionosuudet vuodelle 2021. Teatterit saavat toimintaansa rahoitusta yhteensä noin 62,1 miljoonaa euroa, mikä on noin 1,77 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2020. Teattereille osoitettuja henkilötyövuosia on edelleen 2 469. Henkilötyövuoden arvonlisäveroton yksikköhinta vuodelle 2021 on 60 016 euroa ja se on vuoteen 2020 verrattuna 3 % suurempi. Valtionosuuksien lisäksi alustavassa määrärahan jaossa on osoitettu 3 200 000 euroa harkinnanvaraista määrärahaa alue-, tanssi-, ja lastenteatteritoimintaan, ruotsinkieliseen teatteritoimintaan sekä kiertuetoimintaan.

Peräti 25 ammattiteatterin henkilötyövuosimäärä muuttuu vuodelle 2021. Suurimmat menettäjät ovat Hämeenlinnan kaupunginteatteri (-3) ja Lahden kaupunginteatteri (-4). Menetyksiä vastaava määrä henkilötyövuosimäärän lisäyksiä jakautuu yksittäisinä nostoina huomattavan monelle VOS-toimijalle.

Huomioitavaa on myös, että VOS-uudistuksen myötä laki esittävän taiteen edistämisestä tulisi voimaan vuoden 2022 alusta, mikä tarkoittaa, että ensi syksynä tehtävä valtionosuuspäätös tehdään ilmeisesti uuden lain nojalla. Uuteen järjestelmään tullaan järjestämään erillinen haku, josta saamme lisää tietoa marraskuun 2020 lopulla. Jos uusi VOS-laki vahvistetaan Eduskunnassa ennen vuodenvaihdetta, ministeriön antama ennakkotieto on, että haku uuteen järjestelmään järjestettäisiin heti vuoden 2021 alussa.

Katso täältä teattereiden ja orkestereiden valtionosuudet 2021.

Ministeriön tiedote:

https://minedu.fi/-/ministeri-paatti-teattereiden-orkestereiden-ja-museoiden-valtionosuuksista-vuodelle-2021

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja
Tommi Saarikivi
040 153 1415
tommi.saarikivi(at)suomenteatterit.fi

 

Kuva: Pexels / Monica Silvestre