21.12.2020 Stefin uutisia

On kiitosten aika

Päätämme maailmaa mullistaneen vuoden 2020 odottavissa tunnelmissa. Osa maamme teattereista ja kulttuurilaitoksista joutui sulkemaan ovensa uudestaan vielä aivan vuoden loppumetreillä, mutta valonpilkahduksia on jo näkyvissä: suuresti odotettu ja pandemiatilanteeseen toivottavasti pikaista helpotusta tuova rokote näyttää saapuvan Suomeen laajemmin kevään 2021 aikana.

Vuosi 2020 ei ole ollut helppo kenellekään. Kuitenkin olemme voineet havaita alan yhdistävän voimansa kriisin edessä tarvittaessa nopeastikin. Koko esittävän taiteen yhdessä valmistelemat poikkeusajan turvallisuusohjeet ovat saaneet laajalti kiitosta ja varmasti myötävaikuttaneet siihen, että pandemiavuoden keskellä pystyimme esittämään niinkin paljon kuin esitimme ennen syyskauden 2020 tautitilanteen nopeaa heikkenemistä ja leviämisvaiheeseen siirtymisiä.

Vuoteen 2021 kohdistuu paljon odotuksia. Esittävän taiteen sektori tulee tarvitsemaan edelleen tukea selvitäkseen ilman vakavia taloudellisia tappioita pandemia-ajan loppuun saakka, ja samaan aikaan veikkausvoittovarojen laskuun kääntynyt kehitys pakottaa valtiovallan selvittämään pidemmällä tähtäimellä vaikeita kysymyksiä kulttuurin ja taiteen ja muiden Veikkauksen edunsaaja-alojen rahoituksessa. Onneksi kulttuuritalouspolitiikan signaalit viimeiseltä parilta vuodelta ovat olleet positiivisia: veikkausvoittovarojen vajetta on katettu budjettivaroin, ja vuoden 2020 koronatukipaketit sektorillemme ovat tehneet mahdolliseksi toiminnan jatkuvuuden turvaamisen ja jopa rajoitetun esitystoiminnan poikkeusoloissa.

Nyt on aika pitää ansaittu hengähdystauko, ladata akkuja ja vetäytyä nauttimaan joulun tunnelmasta. Samalla pyydämme koko taiteen ja kulttuurin kenttää antamaan itselleen suuret kiitokset. Tästä vuodesta on selvitty kovalla työllä, yhteispelillä ja luovuudella. Tulevaa vuotta kohden lähdemme entistä kokeneempina ja optimistisinakin: vielä tämäkin kriisi päättyy, ja vielä saamme istua katsomoissa vierekkäin. Tapahtukoon se hallitusti jo vuoden 2021 aikana.

Hyvää joulua ja kirkkaampaa uutta vuotta!

Suomen Teatterit ry:n väki


Toimistomme joululomailee 23.12.2020–3.1.2021.

Kuva: Unsplash/Oleg Illarionov