19.1.2021 Teatterialan uutisia

Esittävien taiteiden ala haluaa parantaa työnsä turvallisuutta

Esittävä taide tarjoaa elämyksiä yleisöille moninaisissa esityspaikoissa alan eri ammattilaisten yhteistyönä. Toimialan työhön tiedetään liittyvän erilaisia vaara- ja kuormitustekijöitä – mutta mitä näistä ajatellaan? Tukeeko turvallisuusjohtaminen ja -kulttuuri turvallista työskentelyä ja hyvinvointia? Työterveyslaitoksen Floor is Yours! -hankkeessa tutkittiin esittävän taiteen työtä, jota tehdään usein riskialttiissa oloissa. Teatterin, oopperan, sirkuksen, tanssin, musiikin ja muiden esittävän taiteen alojen tekijöiden ja tutkijoiden yhteistyö on tuottanut päteviä työkaluja turvallisuuskulttuurin kohentamiseksi.

Hankkeen loppuraportti

Floor is Yours! – Turvallisuusjohtamisen ja -kulttuurin kehittäminen esittävissä taiteissa -tutkimuksessa selvitettiin alalla työskentelevien kokemuksia ja näkemyksiä turvallisuusjohtamisesta ja -kulttuurista. Tutkimuskysely suunnattiin koko toimialalle. Lisäksi tietoa kerättiin havainnoinneilla ja haastatteluilla, jotka kohdentuivat viiden työryhmän työhön tuotantoprosessin eri vaiheissa.

Raportissa kuvataan esittävän taiteen turvallisuusjohtamisen ja -kulttuurin nykytilaa, työhön liittyvä vaara-, haitta ja kuormitustekijöitä, työpaikkojen ja työryhmien toimintakäytäntöjä, kokemia haasteita ja kehittämisehdotuksia turvallisuudesta ja hyvinvoinnista huolehtimiseksi sekä työssä jaksamista ja innostumista tukevia voimavaratekijöitä.

Tutustu raporttiin

Turva- ja hyvinvointiraideri työn tueksi

Hankkeen aikana julkaistiin myös esittävän taiteen turva- ja hyvinvointiraideri, johon on koottu tietoa ja työkaluja, jotka tukevat tuotannon sujuvuutta turvallisuudesta tinkimättä sekä kaikkia alan toimijoita turvallisen työskentelyn ja turvallisuuden johtamisen kehittämisessä.

Hankkeessa olivat mukana:

Työterveyslaitos, Suomen Teatterit ry, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto, Näyttelijäliitto, Suomen Muusikkojen liitto, Suomen Sinfoniaorkesterit ry, Suomen Kansallisooppera ja- baletti, Sirkuksen tiedotuskeskus, Taideyliopisto, Suomen konservatorioliitto, Esittävien taiteiden oppilaitosten liitto, Itä-Suomen tanssin aluekeskus, Keski-Suomen tanssin Keskus, Läntinen tanssin aluekeskus, Pohjanmaan tanssin aluekeskus, Pohjoinen tanssin aluekeskus / JoJo – Oulun tanssin keskus, Routa Company, Tanssiteatteri Rimpparemmi ja Pyhäsalmen Tanssi, Sisä-Suomen tanssin aluekeskus ja Tanssin aluekeskus Helsinki / Zodiak – Uuden tanssin keskus. 

Lisätietoja:

Kuva: Unsplash / Andrea Palacios