26.4.2021 Tiedotteet,Teatterialan uutisia

Vuoden Teatteri 2021 on Suomen kansallisooppera ja -baletti

Tunnustuspalkinto myönnettiin poikkeuksellisissa olosuhteissa, kun teattereiden ovet ovat pysyneet pääosin säpissä jo yli vuoden. Palkinnon vastaanottivat Suomen kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi, tuotantojohtaja Timo Tuovila sekä turvallisuuspäällikkö Samuli Nuutinen.

Suomen Teatterit ry on nostanut vuodesta 1996 lähtien Vuoden Teatteriksi suomalaisen esittävän taiteen toimijan, joka on erityisen ansioitunut tuottamalla elämyksiä yleisölleen, toimimalla viihtyisänä työyhteisönä henkilökunnalleen, edistämällä paikkakuntansa kulttuurielämää tai toteuttamalla muuta erityisen merkittävää tehtävää toimintaympäristössään.

Vuoden Teatteri 2021 -palkinto myönnettiin Suomen kansallisoopperalle ja -baletille, jonka rooli koko esittävän taiteen yhteisessä korona-ajan turvallisuustyössä on ollut poikkeuksellisen merkittävä. Esittävän taiteen alalla kesäkuussa 2020 yhteisesti laadittujen pandemiaturvallisuusohjeistusten pohjalta esitystoimintaa pystytään toteuttamaan turvallisesti, kunhan se vaan toimijoille sallitaan.

Koska esitystoiminta on ollut merkittävästi tauolla vuosina 2020–2021, haluttiin palkinnolla noteerata sitä työtä, jota koko alalla on tehty yhdessä turvallisten esityskokemusten mahdollistamiseksi myös poikkeusaikana. Palkinnon luovuttivat Suomen Teatterit ry:n toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi sekä järjestön hallituksen varapuheenjohtaja, Svenska Teaternin johtaja Joachim Thibblin.

Palkinto otettiin vastaan Kansallisoopperalla iloisissa tunnelmissa. “Olemme erittäin kiitollisia tästä kunnianosoituksesta. Talossamme on tehty väsymätöntä ja proaktiivista työtä turvallisuuden eteen, ja on hienoa, miten koko esittävän taiteen kenttä on kollektiivisesti toiminut kriisin keskellä. Tiivistynyt yhteistyö tulee varmasti jatkumaan myös tulevaisuudessa”, Gita Kadambi kiittää.

Palkinnon vastaanottivat tuotantojohtaja Timo Tuovila (vas.), pääjohtaja Gita Kadambi ja turvallisuuspäällikkö Samuli Nuutinen. Palkinnon yhteydessä annetaan perinteinen Vuoden Teatteri -hattu, joka Kadambilla on päässään. Kuva: Heikki Tuuli

 

Palkintoperustelut

Suomen Teatterit on nostanut vuodesta 1996 alkaen Vuoden Teatteriksi suomalaisen esittävän taiteen toimijan, joka on erityisen ansioitunut toiminnassaan tuottamalla elämyksiä yleisölleen, toimimalla viihtyisänä työyhteisönä henkilökunnalleen, edistämällä paikkakuntansa kulttuurielämää tai toteuttamalla muuta erityisen merkittävää tehtävää toimintaympäristössään.

Vuoden Teatteri 2021 -tunnustuspalkinto jaetaan poikkeuksellisissa olosuhteissa. Lähes kaikki esittävän taiteen organisaatiot ovat olleet pandemiarajoitusten vuoksi suljettuina, ja jokaisessa talossa tai ryhmässä on kohdattu haasteita, jollaisten mahdollisuutta ei ole voitu aiemmin edes kuvitella.

Esittävän taiteen organisaatiot ovat toimineet esimerkillisesti kriisin keskellä, ja tästä voimme kiittää koko ammattikentän nopeaa reagointia ja tiivistä yhteistyötä, jonka pohjalta alalle laadittiin yhteiset turvallisuusohjeet. Ohjeistusten pohjalta esitystoimintaa pystytään edelleenkin pitämään turvallisesti auki silloin kun se vain toimijoille sallitaan.

Vuoden Teatteri -palkinnon saa vuonna 2021 organisaatio, jonka rooli koko esittävän taiteen yhteisessä turvallisuustyössä on ollut poikkeuksellisen merkittävä.

Vuoden teatteri 2021 -palkinnon saa Suomen kansallisooppera ja -baletti.

Suomen kansallisooppera ja -baletti on toiminut aktiivisesti ja asiantuntevasti yleisöturvallisuuden sekä henkilöstöturvallisuuden eteen ja väsymättä kehittänyt koko alan toimintakäytäntöjä vaikeina aikoina. Suomen kansallisooppera ja -baletti on tarjonnut kentälle parhaimman asiantuntemuksensa ja työpanoksensa jakamalla hyviksi todetut turvallisuuskäytäntönsä nopeasti ja avoimesti kaikkien alan toimijoiden hyödynnettäväksi. Tämä on edesauttanut suuresti alan yhteisten toimintaohjeiden laatimista ja taannut, että kotimaisten teatterien turvallisuustyö koronaviruskriisin keskellä on ollut esimerkillistä.

Koska esitystoiminta on ollut merkittävästi tauolla vuosina 2020–2021, haluamme tällä palkinnolla noteerata sitä työtä, jota koko alalla on tehty yhdessä turvallisten esityskokemusten mahdollistamiseksi. Toivomme, että hyvä yhteistyö teatterien turvallisuuden kehittämiseksi jatkuu ja että teatterit päästään taas avaamaan täysin turvallisesti, mahdollisimman pian. Suomen Teatterit ry onnittelee palkinnonsaajaa!

Palkinnonsaajan valitsi tänä vuonna poikkeuksellisesti Suomen Teatterit ry:n hallitus.

Artikkelikuvassa Tommi Saarikivi (vas.), Joachim Thibblin, Gita Kadambi, Timo Tuovila ja Samuli Nuutinen. Kuva: Heikki Tuuli.

Lue lisää:

Esittävän taiteen alalle yhteiset korona-ajan turvallisuusohjeistukset (22.6.2020)

Lista Vuoden Teatteri -palkituista

Lasten- ja nuortenteatteripalkinto Oulun teatterin Kaboom ja kuvittelun voima -esitykselle sekä Race Horse Companyn ja Kalle Lehdon Chevalier -esitykselle