21.6.2021 Blogi

Tommi Saarikivi: Joitakin huomioita töitä lopetellessa

Suomen Teatterit ry:n pitkäaikainen toiminnanjohtaja OTK, VT Tommi Saarikivi siirtyy uusiin tehtäviin elokuussa. ”Maailma ei tullut valmiiksi kesään mennessä, mutta paljon saatiin tehtyä.”

Joitakin huomioita töitä lopetellessa

Sitä helposti ajattelisi, että yli vuosikymmenen jälkeen samoissa töissä olisi helppo lausua mielettömällä itsevarmuudella ”suorat sanat” tutuksi tulleen alan haasteista ja vahvuuksista, mutta kun tässä nyt juuri runsas viikko ennen juhannusta yrittää arvioida edes sitä, minkälainen sektorin tilanne saattaisi olla syksyllä 2021, niin vaikeaahan tämä on.

Pandemian aikana jo kiusallisen tutuksi tullut ”kukaan ei tiedä miten asiat ovat 4 kuukauden kuluttua” on kaikkien ongelmana tälläkin hetkellä, terveysviranomaisten ja ministereidenkin. Realistinen ja jossain määrin luotettavan varma tilannekuva aukeaa meille vain viikkoja tai korkeintaan pari kuukautta eteenpäin, kuten koko tähänastisen pandemiankulun ajan. Onneksi juuri nyt ei olla sentään tilanteessa, jossa olennainen sektorin toimintaan vaikuttavien yhteiskunnallisten näkymien muutosväli lasketaan tunneissa. Kesä 2021 alkaa näyttää juuri niin hyvältä kuin oli lupa toivoa, vaikka luvut laskivatkin hitaammin kuin keväällä 2020. Jos sanotaan tässä ääneen, että meillä oli valtavan paljon pienempi testauskapasiteetti silloin käytössä, niin ehkä päästään tilannekuvien vertailussa vielä astetta lähemmäs toisiaan.

Ja juuri nyt niin sanottu suuri tilannekuva näyttää itse asiassa tuntuvasti paremmalta kuin kertaakaan viimeisen 16 kuukauden aikana: väestöstä on rokotettu kertaalleen yli puolet, tartunnat ovat taas laskeneet kesäksi, toinen rokotuskierroskin on päässyt jo hyvään vauhtiin, eikä aivan olennaisen tummia pilviä ole toistaiseksi kertynyt Suomen suunnitelman ylle rokottaa koko väestö kahteen kertaan ennen seuraavaa kausivaihtelun mukaisesti virusten leviämiselle otollista talvikautta.

Mutta viisitoista kuukautta epävarmuutta ja vaihtuvia näkymiä tulevaisuuteen on opettanut meidät huomattavan varovaisiksi. Harva näyttämötaiteen ammattisektorilla uskaltaa vielä avoimesti ääneen julistaa olevansa varma, että me saamme normaalin esitysvuoden 2021-22. Lippuja myydään laajasti kesän jälkeiseen aikaan vielä vajaille kapasiteeteille, koska normaalin nopeaan paluuseen on vaikea kaiken tämän tilannekuvan jatkuvan vaihtelun jälkeen vaikea luottaa.

Pandemian loppumetreille – jos me nyt viimein olisimme etuoikeutetussa osassa maailmaa jo siellä – jää vielä epävarmuus ja uutisten toivottavasti vähitellen harveneva vilkuilu sen tarkistamiseksi, kiertääkö jostain päin maailmaa seuraavaksi löytyvä VOC-virusmuunnos mahdollisesti tehokkaammin nyt kovaa vauhtia kasvavaa rokotuspeittoa. Onneksi asiat eivät suuressa kuvassa useinkaan pääty huonosti, ja tämäkin kriisi tulee jäämään kestoltaan rajalliseksi. Toivotaan, että tämä raja tulee vastaan sektorimme kannalta jo viimeistään kesän lopulla.

Tämän kaiken sekavuuden keskellä tämä on minun viimeinen työpäiväni. Maailma ei tullut valmiiksi kesään mennessä, mutta paljon saatiin tehtyä, erityisesti Suomen Teatterit ry:n, Teatterikeskuksen, Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n ja Kansallisoopperan ja -baletin laajassa esittävän taiteen ammattisektorin yhteistyössä. Toivottavasti tämä pandemian vauhdittama yhteinen työ tiivistyy jatkossa entisestään. Poikkeuksellisista ajoista voi seurata myös kaikenlaista hyvää.

Lämpimät kiitokset kaikille, joiden kanssa minulla on ollut ilo ja onni työskennellä viimeisen 15 vuoden aikana. Tämä on ollut henkilökohtaisesti hieno ja tärkeä ajanjakso elämässäni. Koska en siirry ihan kauhean kauas aloittaessani elokuussa työt Musiikin edistämissäätiössä, uskon, että törmäämme vielä monissa eri yhteyksissä.

Mukavaa kesää, ja edelleen kiitos kaikille hienosta ajasta töissä teattereiden palveluksessa!

Tommi

Suomen Teatterit ry kiittää Tommia kaikesta ja toivottaa iloisia kesälomapäiviä sekä paljon onnea uuteen!