17.8.2021 Blogi

Kaisa Paavolainen: Suoraan syvään päätyyn

Kaisa Paavolainen aloitti Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtajana elokuun 2021 alussa. Uutta työtä ei aloitettu kevyesti, vaan jo Kaisan ensimmäisestä viikosta alkaen järjestössä on päästy tiukkojen asioiden äärelle.

Suoraan syvään päätyyn

Aloitin Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtajana 2.8. ja päädyin suoraan koronarajoituskeskustelun syvään päätyyn. Kun teattereissa jäätiin alkukesästä lomille, järjestöissä ja kentällä luotettiin laajasti terveysviranomaisten näkemykseen siitä, että kesä tuo loputtomalta tuntuvaan epidemiaan helpotuksen ja syksy päästään aloittamaan hyvän rokotekattavuuden turvin vapaammin ja talot auki. Mutta edelleen taistelemme kuitenkin sen puolesta, että yleisötilaisuuksien rajoitukset olisivat yhdenvertaisia muiden alojen kanssa ja että teatterit saisivat toimia ilman vaatimusta kahden metrin turvavälistä.

Onneksi olemme saaneet vihdoin maamme hallitukselta voimakkaan viestin siitä, että turvavälivaatimusta tullaan järkevöittämään – mutta päätöksiä ja käytännön muutoksia tarvittaisiin alamme kannalta nyt mahdollisimman nopeasti. Esitykset ovat alkamassa ja joka puolella Suomea on kiire tietää, kuinka monta lippua katsomoon saa myydä. Toivotaan, että epävarmuus on kääntynyt selkeydeksi ja paremmiksi päätöksiksi jo siinä vaiheessa, kun luette tätä kirjoitusta.

Akuutti epidemiatilanne on osin peittänyt alleen sen, että suomalainen esittävän taiteen kenttä on samaan aikaan keskellä vuosikymmenten suurinta rahoitusuudistusta. Valtiovarainministeriön talousarvioehdotuksessa vuodelle 2022 on mukana VOS-uudistukseen varattu tarpeellinen lisärahoitus, jonka avulla uudistus toteutuu. Valtionosuuslautakunta antoi kesällä oman esityksensä valtionosuuskelpoisista toimijoista, ja syksyn aikana opetus- ja kulttuuriministeriö päättää niistä esittävän taiteen toimijoista, jotka hyväksytään rahoitettaviksi uudistetun valtionosuusjärjestelmän kautta.

Vuoden 2022 talousarvioehdotus on kuitenkin muilta osin taiteen ja kulttuurin osalta karua luettavaa: rahapelitoiminnan tuottojen laskua ei kompensoida enää täysimääräisesti, vaan rahapelitoiminnan tuotoista rahoitettaville taiteen ja kulttuurin aloille kohdistuu noin 8 prosentin leikkaus vuodelle 2022. Tämä tarkoittaa merkittäviä vähennyksiä esimerkiksi Kansallisteatterin ja Suomen Kansallisoopperan ja -baletin valtionrahoitukseen. Valtioneuvosto keskustelee vuoden 2022 talousarvioehdotuksesta budjettiriihessä 7.–9.9., jonka jälkeen se siirtyy eduskunnan käsittelyyn ja päätettäväksi. Vielä ei ole liian myöhäistä kertoa hallitukselle ja kansanedustajille taiteen ja kulttuurin merkityksestä ja siitä, miten vahingollisia perusrahoitukseen kohdistuvat leikkaukset tulisivat olemaan koronakriisin runtelemalle alalle.

Kesäkuussa järjestetyt kuntavaalit toivat Suomen kuntiin ja kaupunkeihin joukon uusia päättäjiä, jotka seuraavan neljän vuoden ajan päättävät kulttuurin rahoituksesta omissa kunnissaan. Monissa kunnissa valmistellaan juuri nyt tulevan valtuustokauden strategiaa ja valitaan niitä painopisteitä, joihin kunnissa lähivuosina keskitytään. Teattereiden kannattaa olla yhteydessä juuri nyt omien kuntiensa päättäjiin ja kertoa oman toimintansa merkityksestä ja volyymista esimerkiksi työllistämisnäkökulmasta. Pidetään huolta siitä, että kulttuurin merkitys tunnistetaan kuntien rahoituksessa seuraavankin valtuustokauden ajan.

Koronakriisi ja huolestuttavat talousnäkymät eivät saa hämärtää sitä, että esittävän taiteen kentän tulee pitkällä tähtäimellä pohtia suhdettaan tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen, moninaisuuden edistämiseen sekä globaaliin ilmastokriisiin ja kestäviin toimintatapoihin. Vaikka juuri nyt akuutein huoli on, kuinka monta ihmistä katsomoon saa edes ottaa, kulkevat tietyt teemat yli tämän kriisiajan.

Suomen Teatterit ry:n jäsenistö ja koko suomalainen esittävän taiteen ammattikenttä ovat selvinneet kriisiajasta kunniallisesti, toimintaansa sopeuttaen ja turvallisuusohjeita tunnollisesti noudattaen. Koko esittävän taiteen kenttä tulisi vihdoin päästää tekemään sitä työtään, jonka se parhaiten taitaa: elämysten tarjoamista yleisöille. Sen jälkeen ehkä onkin taas voimavaroja keskittyä pohtimaan edellä mainitsemiani muita teemoja.

Suomen Teatterit ry:n uutena toimitusjohtajana minulle on suuri ilo ja kunnia päästä työskentelemään kanssanne tästä positiosta. Tavoitteenani on mahdollistaa runsas ja hedelmällinen vuorovaikutus kentän kanssa, koska uskon, että sen avulla päästään parhaiten yhteisiin tavoitteisiin.

Suomen Teatterit ry on jäsenistöään varten. Meille saa soittaa ja laittaa viestiä – ollaan yhteyksissä!

Kaisa Paavolainen
toimitusjohtaja
p. 040 518 0698