27.8.2021 Tiedotteet,Lausunnot ja kannanotot

Suomen Teatterit ry vaatii tartuntatautilain muutosta

Etelä-Suomen aluehallintoviraston uusin päätös oli esittävän taiteen alalle karvas pettymys. Muita alueita koskevat päätökset helpottavat teattereiden toimintaa merkittävällä tavalla. Tilanne ei kuitenkaan ole yhdenvertainen.

Suomalaisia ammattiteattereita edustava Suomen Teatterit ry on hyvin pettynyt Etelä-Suomen aluehallintoviraston 27.8. tekemään päätökseen jatkaa kohtuuttoman tiukkoja yleisötilaisuuksien rajoituksia Uudellamaalla ja erityisesti pääkaupunkiseudulla. Tiukka kahden metrin turvavälivaatimus ja vaatimus lohkoista tekee teattereiden toiminnasta taloudellisesti tappiollista ja käytännössä mahdotonta.

Suomen Teatterit ry iloitsee useiden muiden aluehallintovirastojen päätöksistä lieventää yleisötilaisuuksiin kohdistuvia rajoituksia. Tämä mahdollistaa teattereille yhdenvertaiset toimintamahdollisuudet muiden elinkeinoalojen kanssa ilman kahden metrin turvavälivaatimusta teattereiden katsomoissa. Nämä päätökset ovat linjassa sosiaali- ja terveysministeriön 19.8. julkaiseman ohjauskirjeen kanssa, jonka perusteella ministeriö suosittaa lievempää rajoituspolitiikkaa matalariskisiin yleisötilaisuuksiin.

Teatteriesitykset ovat koronatartuntojen osalta matalariskisiä tapahtumia. Yleisötilaisuuksien rajoituksissa on kysymys ihmisten oikeudesta harjoittaa ammattiaan ja kysymys alamme työllisyydestä. Kaikki rajoitukset aiheuttavat alalle taloudellisia tappioita ja vaikuttavat ihmisten toimeentuloon ja hyvinvointiin. Kyseessä on myös yleisön oikeus saada kokea elävää taidetta.

Yleisötilaisuuksien rajoituksia tulee lieventää matalariskisten tapahtumien osalta välittömästi myös Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella.

Suomen Teatterit ry vaatii, että Suomen hallitus tuo ensi tilassa eduskunnan käsittelyyn tartuntatautilain 58 d § muutokset siten, että kahden metrin turvavälivaatimuksesta yleisötilaisuuksissa voidaan luopua lopullisesti.

 

Lisätietoja:

Kaisa Paavolainen
toimitusjohtaja
Suomen Teatterit ry
p. 040-518 0698

 

Kuva: Unsplash / Daniele Levis Pelusi