26.10.2021 Blogi

”Johtaminen on sellaista, että ylläpidetään toivoa ja suuntaa”

Työterveyslaitoksen vetämä Floor is Ours! -hanke järjesti tiistaina 28.10.2021 antoisan ja ajankohtaisen Koronasta eteenpäin -webinaarin kaikille esittävien taiteiden parissa työskenteleville. Tilaisuuden tavoitteena oli auttaa esittävän taiteen yhteisöjä jatkamaan työtään tilanteessa, jossa parhaillaan elämme.

Koronasta eteenpäin -webinaarissa käsiteltiin Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden johdolla muun muassa pitkäkestoisesta kriisistä selviytymistä, kyynistymisen voittamista, yksilön ja yhteisön kyvykkyyttä toimia muutoksissa sekä kriisijohtamista ja yhdessä ja yhteisönä varautumista.

Tilaisuus jakautui kahteen osaan, joista ensimmäisessä pohdittiin tutkimusprofessori, psykologi Anna-Maria Teperin johdolla muutoksia ja jaksamista yksilön näkökulmasta otsikolla Uusi tilanne – toivo ja selviytyminen. Teperi muistutti, että me kaikki reagoimme kriiseihin eri tavoilla ja ”What ever you feel, is normal!”. Alustuksen jälkeen osallistujat saivat jakaa omia ja hyväksi koettuja tapoja selvitä, jaksaa ja säilyttää ilo elämässä – ja työssä.

Jälkimmäisessä osassa erityisasiantuntija, sosiaalipsykologi Miira Heiniö pureutui yhteisöjen tulevaisuuden rakentamiseen otsikolla Resilienssi yhteisöissä. Myös tämän osion jälkeen osallistujat saivat ideoida ja jakaa keinoja, miten voisimme yhdessä vahvistaa toiveikkuutta ja edistää jälleenrakentamista.

Miira Heiniö kiteytti puheenvuorossaan (kriisi)johtamisen olevan sellaista, että ylläpidetään toivoa ja suuntaa yhteisössä. Heiniö totesi helposti käyvän niin, että johtoryhmä käpertyy ratkomaan tilannetta keskenään, mutta viimeistään nyt olisi aika siirtyä jakamaan asioita enemmän koko työyhteisölle ja myös kuunnella kaikkia tasapuolisesti. Arvostavassa yhteisössä kaikilla tulee olla mahdollisuus osallistua toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen. Heiniö muistutti, että kriisistä seuraa aina myös oppimista, ja näiden oppien sanoittaminen ja läpikäyminen yhdessä olisi nyt hyvin tärkeää. Myös tulevaisuuteen varautuminen kannattaa; yhdessä erilaisten dystooppistenkin riskiskenaarioiden mielikuvittelu ja toiminnallinen harjoittelu auttaa yhteisöä valmistautumaan ja rakentamaan entistä resilientimpää organisaatiota.

Löydät tästä webinaarissa asiantuntijoiden esittämät ja yhdessä työstetyt materiaalit. Materiaalit sisältävät paljon linkkejä ja vinkkejä lisätietoon. Kannattaa ehdottomasti tutustua!

Lisätietoja löytyy Floor is Ours! -hankkeen verkkosivuilta.

 

Tiina Piispa
vt. viestintä- ja yhteyspäällikkö


Webinaarin järjesti Työterveyslaitoksessa aluillaan oleva Floor is Ours! Puuttumisen kulttuurin kehittäminen esittävien taiteiden työyhteisöissä -tutkimushanke. Hankkeessa tutkitaan ja kehitetään välittämisen ja epäkohtiin puuttumisen kulttuuria esittävien taiteiden aloilla yhdessä vapaaehtoisten alan ammattilaisten kanssa. 

Kiinnostuitko? Saat lisätietoa 28.10.2021 ja 1.11.2021 Teamsilla järjestettävissä infotilaisuuksissa. Ilmoittaudu infoon mukaan heti tänään hankkeen verkkosivuilla www.ttl.fi/floorisours. Voit myös kysyä lisätietoa hankkeesta ja siihen osallistumisesta projektipäällikkö Susanna Visurilta, susanna.visuri@ttl.fi. 

 

Kuva: Hannah Busing / Unsplash