29.12.2021 Lausunnot ja kannanotot

Rajoitukset aiheuttavat teattereille miljoonien eurojen menetykset, sadat freelancerit menettävät jälleen työnsä

Yleisötilaisuuksien rajoitukset ja hallituksen päätös poistaa koronapassi väliaikaisesti käytöstä ovat sulkeneet teatterit ympäri Suomen. Rajoitukset aiheuttavat teattereille jopa miljoonien eurojen menetykset viikossa ja sadat freelancerit menettävät jälleen työnsä, kun esityksiä joudutaan perumaan keskellä aktiivisinta näytöskautta.

Suomen Teatterit ry vaatii, että teattereita ja koko esittävän taiteen kenttää tulee jälleen tukea tiukkojen rajoitusten aiheuttamista tappioista selviämiseksi. Tukea tarvitsevat sekä alan organisaatiot että työnsä menettävät freelancerit. Tukimuotojen täytyy olla selkeitä ja toimivia; edellisten tukikierrosten virheitä ei kannata toistaa. Teatterit toivovat tukea erityisesti valtiolta, mutta myös kunnat ja yksityiset säätiöt voivat ottaa tässä oman roolinsa.

”Toivomme tietysti, että epidemiatilanne helpottaa niin, että tiukat rajoitukset voidaan purkaa mahdollisimman nopeasti, jotta esitykset voivat jatkua ja yleisöt pääsevät jälleen katsomoihin. Paras tapa tukea teattereita ja koko esittävän taiteen kenttää on kuitenkin aina lipun ostaminen esityksiin”, kommentoi Suomen Teatterit ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Joachim Thibblin.

Rajoituksiin liittyvä päätöksenteko ja nopeasti tapahtuvat muutokset ovat vaikeuttaneet koko epidemian ajan teattereiden toiminnan suunnittelua. Valtioneuvoston ja aluehallintovirastojen välinen eritahtisuus koronaan liittyvissä linjauksissa ja päätöksissä aiheuttaa koko esittävän taiteen kentälle haasteita rajoitusten seuraamisessa.

Suomen Teatterit ry vaatii, että rajoitusten purkaminen aloitetaan matalariskisistä yleisötilaisuuksista, kuten teattereista ja että koronapassi saadaan takaisin käyttöön välittömästi 20.1. asti kestävän ”jäädytyksen” päätyttyä. Teatterit ja esittävän taiteen kenttä ovat tehneet ensiluokkaista turvallisuustyötä koko epidemian ajan, ja teattereissa käyvä yleisö on käyttäytynyt vastuullisesti ja terveysturvallisesti.

”Teatterit, alan freelancerit tai kulttuuria rakastava yleisö eivät kestä enää kolmatta kevättä ilman esityksiä ja yhteisiä kohtaamisia. Tarvitsemme tukea teattereiden talouden turvaamiseksi ja suoraa tukea työnsä menettäville freelancereille. Rajoitusten purkaminen mahdollisimman nopeasti on ensiarvoisen tärkeää esitystoiminnan jatkumisen ja kulttuurin tuottaman hyvinvoinnin näkökulmasta”, toteaa Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Kaisa Paavolainen.

Lisätietoja:

Kaisa Paavolainen, toimitusjohtaja
Suomen Teatterit ry
p. 040 518 0698

Joachim Thibblin, varapuheenjohtaja
Suomen Teatterit ry
p. 0400 515 150

Kuva: Unsplash