30.12.2021 Lausunnot ja kannanotot

Restriktionerna orsakar teatrarna förluster på flera miljoner euro, hundratals frilansare förlorar igen sina jobb

Restriktioner gällande publika tillställningar och regeringens beslut att tillfälligt lägga användningen av coronapasset på is har stängt teatrar runt om i Finland. Restriktionerna orsakar teatrarna förluster upp till flera miljoner euro per vecka och hundratals frilansare förlorar igen sina jobb, när föreställningar inhiberas mitt i den livligaste spelperioden.

Finlands Teatrar rf kräver att teatrarna och hela scenkonstfältet får ekonomiskt stöd för att klara förlusterna som orsakas av de skärpta restriktionerna. Stöd behövs både för organisationerna på branschen samt för de frilansare som förlorar sina jobb. Stödåtgärderna bör vara tydliga och fungerande: misstag som begicks under de tidigare omgångarna då stöd utbetalades bör inte upprepas. Teatrarna önskar få stöd speciellt av staten, men även kommuner och privata fonder kan bära sitt strå till stacken.

“Vi hoppas såklart att epidemiläget lättar så att de skärpta restriktionerna kan hävas fortast möjligt, så att föreställningsverksamheten kan fortsätta och publiken får återvända till salarna. Det bästa sättet att stödja teatrarna och hela scenkonstfältet är ändå alltid att köpa biljett till föreställningarna”, kommenterar Finlands Teatrar rf:s styrelses viceordförande Joachim Thibblin.

Beslutsprocessen gällande restriktionerna och förändringar som sker i snabb takt har under hela epidemin försvårat planeringen av teatrarnas verksamhet. Det är utmanande för hela scenkonstfältet att följa med linjedragningarna och besluten i anslutning till  coronaepidemin, då statsrådet och regionförvaltningsverken agerar i otakt.

Finlands Teatrar rf kräver att restriktionerna hävs börjande från publika tillställningar med låg smittspridningsrisk, såsom teatrar,  och att coronapasset åter tas i bruk omedelbart efter 20.1, då perioden för passets “isläggning” är slut.

Teatrarna och scenkonstfältet har utövat förstklassigt arbete för att trygga säkerheten under hela pandemin och teaterpubliken har agerat ansvarsfullt och tagit hänsyn till hälsosäkerheten.

”Teatrarna, frilansarna på fältet och den kulturälskande publiken står inte längre ut med en tredje vår utan föreställningar och gemensamma möten. Vi behöver stöd för att trygga teatrarnas ekonomi och direkt stöd för de frilansare som förlorar sina jobb.  Det är ytterst viktigt att häva restriktionerna så snabbt som möjligt så att föreställningsverksamheten kan fortsätta och att kulturproduktionen, som påverkar välmåendet, kan fortgå”, konstaterar Finlands Teatrar rf:s verkställande direktör Kaisa Paavolainen.

 

Ytterligare information:

Kaisa Paavolainen, verkställande direktör
Finlands Teatrar rf
tfn. 040 518 0698

Joachim Thibblin, vice ordförande
Finlands Teatrar rf
tfn. 0400 515 150

 

Kuva: Unsplash