7.12.2021 Stefin uutisia

Suomen Teatterit ry juhlii 100-vuotista historiaansa vuonna 2022

Vuosi 2022 on yhtä juhlaa! Monen ensi vuonna juhlavuottaan viettävän jäsenteatterinsa tavoin myös Suomen Teatterit ry juhlii pyöreitä. 100-vuotiasta järjestöä juhlitaan muun muassa tekemällä kurkistuksia liiton historiaan ja kokoontumalla vuosikokouksen yhteydessä juhlaseminaariin.

Suomen Näyttämöiden Liitto (myöhemmin Suomen Teatteriliitto ja edelleen Suomen Teatterit) perustettiin vuonna 1922 ”yhdyssiteeksi vakinaisten valtionapua nauttivien teatterien kesken niitten taiteellisien päämäärien saavuttamiseksi ja taloudellisen aseman tukemiseksi”. Liitosta on sadassa vuodessa kasvanut esittävän taiteen alan merkittävin ja edustavin edunvalvonta- ja työnantajajärjestö. Suomen Teatterit ry (STEFI) jäsenistöineen on käynyt läpi monenlaisia muutoksia historiansa aikana, eikä vähiten parin viime vuoden aikana. Järjestön satavuotinen historia antaa kuitenkin perspektiiviä ja toki myös tulevaisuuden toivoa, sillä asioilla on tapana muuttua, kehittyä ja mennä eteenpäin. STEFI työstääkin vuoden 2022 aikana uutta strategiaa, ja lähdemme yhä kasvavan jäsenistömme kanssa rinta rottingilla kohti uutta toimintavuosisataa!

STEFI 100 vuotta: kurkistus historiaan 

Perjantaina 7.1.2022 aloitamme sosiaalisen median kanavissamme STEFI 100 vuotta: kurkistus historiaan -kampanjan. Kurkistukset alkavat perustamisvuodesta 1922 ja ne etenevät vuoden kuluessa kohti nykypäivää. Näihin napakoihin historiatietoiskuihin kootaan laajasti sekä itse järjestön hallintoon ja käytänteisiin liittyviä tapahtumia että myös suomalaisen teatterikentän suurimpia käänteitä ja uudistuksia. Tietoiskuja kuvitetaan arkistoista löytyneillä asiakirja-, valokuva- ja muilla kiinnostavilla materiaaleilla. Säännöllisesti ilmestyvät historiakurkistukset kootaan julkaisujärjestyksessä STEFI:n verkkosivustolle. Vuoden 2022 lopussa kaikki kurkistukset löytyvät niin ikään 7.1. julkaistavalta STEFI 100 -sivulta.

Teatteritieteen opiskelija Anu Karanto on maisterivaiheen harjoittelunaan perehtynyt STEFI:n historiaan ja tutkinut arkistoja muun muassa Teatterimuseossa. Anu vastaa kurkistusten faktoista ja sisällöistä, ja tiedottajamme Katriina Gafoor niiden visuaalisesta ilmeestä. STEFI 100 vuotta -kokonaisuutta koordinoi viestintä- ja yhteyspäällikkö Tiina Piispa.

100-vuotisjuhlintaa

Varsinainen 100-vuotisjuhla järjestetään Suomen Teatterit ry:n vuosikokouksen yhteydessä 20.4.2022 Seinäjoen kaupunginteatterissa. Jäsenteattereiden edustajille ja kutsuvieraille on silloin luvassa 100-vuotisjuhlaseminaari tarjoiluineen sekä mahdollisuus jäädä nauttimaan Seinäjoen kaupunginteatterille illan esityksestä ja tavata kollegoita ja ystäviä ympäri Suomen.

Juhlavuotta tullaan huomioimaan koko vuoden 2022 teemaan liittyvillä artikkeleilla ja viestinnällisillä nostoilla. Ja mitä kaikkea muuta kivaa tässä vielä keksitäänkään!

 

Kuva: STEFI:n 100-vuotisjuhlalogon on suunnitellut graafikko Pinja Tokoi, STEFI 100 vuotta -kampanjan kuvakehykset on suunnitellut STEFI:n tiedottaja Katriina Gafoor.