21.4.2022 Tiedotteet,Lausunnot ja kannanotot

Suomen Teatterit ry:n jäsenet: Koronakriisin jäljet tulevat näkymään vielä monta vuotta esittävän taiteen kentällä

Suomen Teatterit ry:n 100-vuotisjuhlaseminaarin ja vuosikokouksen yhteydessä kokoontuneet teatterit ovat huolissaan kriisin jatkumisesta ja sen vaikutuksista teatterialaan.

Suomen Teatterit ry:n vuosikokous ottaa kantaa siihen, että järjestön 100-vuotisen historian pahin kriisiaika eli koronapandemia ei ole teattereiden osalta vielä ohi. Vaikka yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset ovat poistuneet, teatterit joutuvat edelleen perumaan esityksiä, koska korona jatkaa leviämistään. Tänä aikana tehdyt ohjelmistomuutokset vaikuttavat pitkälle tulevien vuosien produktioihin.

Lisäksi kriisi on muuttanut yleisön suhdetta teatteriin. Yleisö ei ole vielä kaikkialla löytänyt takaisin teatterin pariin, ja epävarmuus sekä ostokäyttäytymisen muuttuminen vaikuttavat edelleen. Lippuja ostetaan vasta hyvin lähellä tapahtuma-aikaa, ja esimerkiksi suuremmat ryhmät puuttuvat vielä monesta paikasta. Kiertuetoiminta, alueteatteritoiminta ja kansainvälinen yhteistyö on edelleen haasteellista.

Suomen Teatterit ry korostaa, että vaikka koronaan liittyvä terveyskriisi näyttäisi helpottavan, sen jäljet tulevat näkymään vielä monta vuotta. Esittävän taiteen kenttä tarvitsee jatkossakin tukea toiminnan jälleenrakennukseen ja elpymiseen. Ala tarvitsee tukea sekä valtiolta että kunnilta, joissa ammattimainen esittävä taide on vetovoimatekijä. Kulttuurista ei ole varaa leikata.

*

Suomi on teatterimaa, jossa ennen korona-aikaa myytiin vuosittain noin 4 miljoonaa lippua ammattiteattereiden, -tanssin ja -sirkuksen esityksiin. Suomen Teatterit ry:n jäsenet haluavat osoittaa huolensa teatterin ja muun esittävän taiteen tutkimuksen rahoituksesta ja tilasta Suomessa. Teatteritiedettä opetetaan vain yhdessä yliopistossa ja resurssit tutkimukselle ovat liian pienet verrattuna alan kulttuuriseen merkitykseen.

Suomen Teatterit ry:n jäsenistö toteaa, että esittävän taiteen tutkimuksen asema Suomessa tulee varmistaa jatkossakin, jotta alamme aineetonta kulttuuriperintöä voidaan tutkia, säilyttää ja suojella myös tulevaisuudessa.

*

Suomen Teatterit ry:n 100-vuotisjuhlaseminaari ja vuosikokous järjestettiin 20.–21.4.2022 Seinäjoen kaupunginteatterissa. Kaksipäiväisen tilaisuuden ensimmäisenä päivänä juhlittiin suomalaisia ammattiteattereita edustavan järjestön 100-vuotista historiaa. Toisena päivänä teatterit kävivät keskustelua ajankohtaisista kulttuuripoliittisista aiheista ja esittävän taiteen alan näkymistä koronakriisin jälkeen.

Suomen Teatterit ry:n hallituksen puheenjohtajaksi valittiin jatkamaan Maija Perho. Hallitukseen valittiin uusina edustajina Sari Alatalo, Anniina Kumpuniemi ja Mike Pohjola sekä jatkavana jäsenenä Päivi Myllykangas. Hallituksen jäseninä jatkavat myös Mikko KoukiHarri NatunenIlkka MäkeläLeila Savolainen ja Joachim Thibblin.

Medlemmarna i Finlands Teatrar rf: Coronakrisens följder kommer att påverka scenkonstfältet imånga år

 

Lisätiedot:

Kaisa Paavolainen
toimitusjohtaja, Suomen Teatterit ry
puh. 040 518 0698
kaisa.paavolainen@suomenteatterit.fi