27.3.2023 Tiedotteet,Teatterialan uutisia

Lasten- ja nuortenteatteripalkinto Nuori näyttämö -konseptille

Suomen Assitej ry:n ja Suomen Teatterit ry:n myöntämän Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon saa vuonna 2023 Valtakunnallinen Nuori Näyttämö –konsepti. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi ansioituneelle lasten ja nuorten esittävän taiteen teolle, taholle tai toimijalle. Vuoden 2023 voittajan valitsi kirjailija ja esitysdramaturgi Siri Kolu.

Siri Kolu perustelee valintaansa näin:

”Kolme hyvin tasokasta finalistia teki voittajan etsimisen erinomaisen vaikeaksi: valittavana oli kaksi esitystä täynnä teatterin lumoa, esityksen metamorfoottista riemua ja lastenteatterin syvää voimaa. Vuoden lasten- ja nuortenteatteritekopalkinnon voittaja 2023 on kuitenkin kolmas finalisti, Valtakunnallinen Nuori näyttämö -konsepti.

Valtakunnallinen Nuori näyttämö -konsepti tarjoaa rakenteen, jossa ammattilaistalot avaavat ovensa nuorille harrastajille. Nuori näyttämö on alusta, joka tukee kotimaista uutta näytelmää, sen tilaustekstejä nuoret saavat harjoitella ohjelmakauden aikana. Valtakunnallinen Nuori näyttämö -konsepti tarjoaa näyn teatterista tulevaisuuden ammattina ja mahdollisen tilana.

Koronasta toipuvan esittävän taiteen kentällä Nuoren näyttämön kaltainen rakenne ei voisi olla tärkeämpi. Erityisen suuressa pinteessä ovat yhä näytelmäkirjailijat: koronasulkujen takia esityksiä siirrettiin, osa peruutettiin kokonaan. Tilattujen tekstien määrä romahti. Teatteri tarvitsee uusia teatteritekstejä pysyäkseen elävänä, se tarvitsee nuorta näkyä ja ääntä. Lapset ja nuoret ansaitsevat toteutettavakseen tekstejä, jotka puhuvat tästä ajasta.

Valtakunnallisen Nuoren näyttämön rakenne on vahva tulevaisuusteko: se haastaa ammattilaiskentän kohtaamaan nuoret tulevaisuuden tekijänsä, antaa nuorille tekemisen työkaluja ja tarjoaa yhteisöllisen kohtaamisen areenan.

Lämmin onnitteluni voittajalle.”

 

Monivuotisen teatterihankkeen pääjärjestäjä on Työväen Näyttämöiden Liitto. Pysyviä yhteistyöteattereita ovat Suomen Kansallisteatteri ja Helsingin Kaupunginteatteri. Hanke yhdistää nuoret harrastajat, ammattikirjailijat ja ammattiteatterit tiiviiseen yhteistyöhön.

Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon muita finalisteja olivat KOM-teatterin musikaali ReeaRuu ja Company Portmanteaun monitaiteinen esitys Piste, piste, piste. Palkinto on tunnustuspalkinto, joka jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008.

Lue lisää:

Nuori Näyttämö -hanke

Aiemmat Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon voittajat

Vuoden Teatteri 2023 -palkinto Red Nose Companylle

 

Lisätiedot:

Suomen Assitej ry.
Tanja Turpeinen
044 0866 355
tanja.turpeinen@assitejfi.org

Nuori Näyttämö / Työväen Näyttämöiden Liitto
Annukka Ruuskanen
050 540 3802
annukka.ruuskanen@tnl.fi

 

Kuvassa: Nuori Näyttämö -hankkeen nuoria. Kuvaaja: Inke Rosilo.