27.3.2023 Tiedotteet,Teatterialan uutisia

Red Nose Company on Vuoden Teatteri 2023

Suomen Teatterit ry:n myöntämä Vuoden Teatteri -palkinto jaettiin teatterialan Thalia-juhlassa Q-teatterissa 27.3. Palkinnon jakoi kirjailija, Taideneuvoston puheenjohtaja Juha Itkonen.

Suomen Teatterit ry:n jakaman Vuoden Teatteri -palkinnon sai tänä vuonna omaleimaiseen teatteriklovneriaan erikoistunut kiertueteatteri Red Nose Company. Vuoden Teatteri 2023 -kilpailun muiksi finalisteiksi ylsivät osallistavia ja monimuotoisia teoksia tuottava helsinkiläinen nykytanssiryhmä Carl Knif Company ja muutoskykyinen ja uuden äärellä oleva Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri Oulun teatteri.

Erityisen kovatasoisista finalisteista voittajan valitsi kirjailija, Taideneuvoston puheenjohtaja Juha Itkonen. Itkonen perustelee valintaansa näin:

” Vuoden teatteri 2023 on Red Nose Company. RNC on erinomainen esimerkki näyttelijälähtöisestä, ennakkoluulottomasta kollektiivista, joka on omista lähtökohdistaan onnistunut löytämään yleisönsä ja rikastuttamaan toiminnallaan merkittävästi suomalaisen teatterin kenttää. Erityisesti viimeisen 10 vuoden aikana Red Nose Company on löytänyt oman toimintamallinsa, vakiinnuttanut asemansa ja saavuttanut sekä taiteellista että kaupallista menestystä. Teatterilla on oma erottuva konseptinsa ja vahva brändi.

Red Nose Companyn toiminnassa vahva ja itsenäinen taidevisio yhdistyy hienolla tavalla nöyrään ajatukseen erilaisten yleisöjen kohtaamisesta tavallisesta teatteriympäristöstä poikkeavissa tiloissa. Ilman omaa näyttämöä toimivan kiertueteatterin läpimurto on vaatinut tekijöiltä hurjaa sitoutumista, ajoittain yltiöpäistä rohkeutta ja ahkeraa kiertämistä. Samalla Red Nose Company on rikkonut muuria vapaan kentän toimijoiden ja VOS-teattereiden välillä ja aurannut tietä muillekin jatkuvasti epävarman rahoituksen turvin toimiville ryhmille. Vuoden 2022 alusta kolmivuotisen valtionosuuden piiriin hyväksytyllä teatterilla on myös innostavia ja vakuuttavia suunnitelmia toimintansa kehittämisestä – kuitenkin niin, että henki pysyy samana eikä omasta teatterikäsityksestä tingitä.”

 

Red Nose Company on perustettu vuonna 2005. Ryhmä on pitkäjänteisesti kehittänyt toimintaansa onnistuen sulattamaan monenlaisten teatterikatsojien sydämet oivaltavilla, muuntautuvilla ja vuorovaikutteisilla esityksillään. Ohjelmisto pitää sisällään sekä klassikkosovituksia että uusia tekstejä ja aihelähtöisiä esityksiä. Produktioiden yhteistyökumppaneina on valtionosuusteattereita, vapaan kentän teatteriryhmiä sekä muun muassa nykysirkusryhmä Circo Aereo ja klassisen musiikin toimija Kamariorkesteri Avanti. Red Nose Companyn teatteriteos Aleksis Kivi on ihastuttanut ympäri Suomea, ja opetus- ja kulttuuriministeriö palkitsi teoksen tekijät tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla syksyllä 2022.

”Olen iloinen ja ylpeä kaikesta siitä, mitä olemme saavuttaneet. Onhan se nyt hienoa, että valmistumisen jälkeen kaveriporukalla alettiin treenata hapuilevasti klovneriaa, ja nyt olemme vuoden teatteri!” iloitsee palkinnon vastaanottanut Red Nose Companyn toiminnanjohtaja Tuukka Vasama.

Myös Red Nose Companyn perustajajäsen, näyttelijä Timo Ruuskanen riemuitsee palkinnosta: ”Tuntuu niin hienolta! Itku meinaa tulla samalla, kun naurattaa ja tekee mieli tuulettaa. Tämä on tunnustus lähes 20 vuotta jatkuneesta sitkeästä työstä. Olihan se alun perin täysin järjetön ajatus tehdä teatteriklovneriasta suuren yleisön teatteria Suomessa. Tähän pisteeseen pääseminen on vaatinut valtavan määrän taiteellista ja tuotannollista työtä, sinnikkyyttä ja rakkautta lajiin. Suuri kiitos kuuluu myös kaikille niille ihmisille, jotka ovat saapuneet katsomaan meitä. Yleisökohtaamiset ovat olleet suurin opettajamme ja yleisöt ovat viime kädessä mahdollistaneet myös teatterimme toiminnan ja kasvun.”

https://www.rednose.fi/

Vuoden Teatteri -palkinto

Suomen Teatterit ry palkitsee Vuoden Teatteri -palkinnolla suomalaisen vakiintuneen esittävän taiteen organisaation, joka on erityisen ansioitunut esimerkiksi toimimalla vastuullisena työyhteisönä, kehittämällä aktiivisesti yleisösuhdettaan, olemalla merkittävä tekijä omassa toimintaympäristössään tai tekemällä muun merkittävän kehittämisteon.

Järjestö on jakanut palkintoa vuodesta 1996 lähtien. Vuodesta 2021 alkaen palkinto on jaettu joka toinen vuosi. Palkinnon kriteereitä uudistettiin vuonna 2022 vastaamaan esittävän taiteen organisaatioiden toimintaa ja kiinnittämällä huomiota muun muassa korona-ajan jälkeisiin haasteisiin.

Lue lisää:

Vuoden Teatteri -palkitut

Lasten- ja nuortenteatteripalkinto Nuori näyttämö -konseptille

 

Lisätiedot:

Maija Kühn
tuottaja
Red Nose Company
044 235 4774
maija@rednose.fi

Tiina Piispa
Viestintä- ja yhteyspäällikkö
Suomen Teatterit ry
040 542 7281
tiina.piispa@suomenteatterit.fi

Kuva: Red Nose Company: Aleksis Kivi. Kuvaaja: Cata Portin.