30.8.2023 Tiedotteet,Teatterialan uutisia

Ministeriöt julkaisivat budjettiehdotuksensa vuodelle 2024

Valtiovarainministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat julkaisseet esityksensä vuoden 2024 valtion talousarvioksi. Esittävän taiteen valtionosuustoimijoiden henkilötyövuoden yksikköhintaan tulisi maltillinen indeksikorotus. Taiteen ja kulttuurin rahoitukseen mahdollisesti kohdistuvat vähennykset ovat vielä auki.

Petteri Orpon hallituksen kesällä julkaisemassa hallitusohjelmassa on taiteen ja kulttuurin kannalta hyviä kirjauksia, mutta rahoituksen osalta ohjelmassa esitetään opetus- ja kulttuuriministeriön alaisiin valtionavustuksiin tuntuvia leikkauksia. On edelleen auki, kuinka paljon hallitusohjelmassa vuodelle 2024 suunnitellusta 10 miljoonan euron leikkauksesta kohdistuisi taiteen ja kulttuurin rahoitukseen. Tärkeintä onkin muistuttaa päättäjiä siitä, ettei alan perusrahoituksesta tule leikata ollenkaan.

Maanantaina 28.8. julkaistussa budjettiehdotuksessa vuodelle 2024 opetus- ja kulttuuriministeriö ehdottaa taiteen ja kulttuurin määrärahoihin 556 miljoonaa euroa, mikä on 9,5 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuoden 2023 varsinaisessa talousarviossa. Tästä summasta noin 4 miljoonan euron vähennys liittyy rahapelitoiminnan tuottojen laskuun, mitä on aiempina vuosina kompensoitu budjettiratkaisulla. Ministeriön tiedotteessa ei kerrota, onko vähennyksessä mukana hallitusohjelmassa suunniteltuja leikkauksia valtionavustuksiin.

Kaiken kaikkiaan mahdollisten vähennysten suuruusluokka ja kohdentuminen ovat vielä epäselviä. Tärkeintä onkin jälleen kertoa päättäjille, että mahdolliset yksittäisten miljoonien leikkaukset kulttuurin rahoituksesta ovat mitättömän pieni osuus valtion kokonaisbudjetista, mutta jokainen euro on merkittävä meidän alallamme. Kulttuurin rahoituksessa ei ole mitään ylimääräistä, mistä säästää, ja leikkaukset heikentäisivät suoraan alan työllisyyttä ja saavutettavuutta. Toivomme ja uskomme, että budjettiriihessä tämä ymmärretään ja kulttuuribudjetin riittävästä tasosta huolehditaan.

Vuoden 2024 budjettiehdotuksessa on hyvää se, että esittävän taiteen valtionosuustoimijoiden ja kansallisten taidelaitosten rahoitukseen ehdotetaan tarpeellisia indeksikorotuksia. Vuoden 2024 henkilötyövuoden arvonlisäveroton yksikköhinta olisi ehdotuksen mukaan muulla esittävällä taiteella (teatteri, tanssi, sirkus) 67 355 euroa, kun se vuonna 2023 oli 65 058 euroa. Indeksikorotus olisi täten maltillinen 3,0 %. Mahdolliset leikkaukset eivät siis kohdistuisi VOS-toimijoihin tai kansallisiin taidelaitoksiin. Taiteen edistämiskeskuksen jakamiin esittävän taiteen toiminta-avustuksiin varatusta rahoituksesta ei ole vielä tarkempaa tietoa. STEFI ja muut esittävän taiteen alan järjestöt tekevät vaikuttamistyötä sen eteen, etteivät mahdolliset vähennykset kohdistuisi esittävän taiteen rahoitukseen.

Hallitus kokoontuu neuvottelemaan budjettiriiheen 19.–20.9.2023 ja talousarvioesitys käsitellään valtioneuvostossa 9.10.2023. Tiedotamme budjettivalmistelun etenemisestä.

Budjettiesityksiä koskevat uutiset ovat luettavissa ministeriöiden verkkosivuilla:

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja
Kaisa Paavolainen
040 518 0698
kaisa.paavolainen@suomenteatterit.fi

 

Kuva: Canva