29.8.2023 Blogi

Yhdenvertaisuuslain muutokset täsmentävät työnantajan velvollisuuksia

Grafiikka, joka kertoo naisten ja miesten keskiansiotasosta henkilöstöryhmittäin.

Yhdenvertaisuuslain muutokset tulivat voimaan 1.6.2023. Muutoksilla täsmennettiin työnantajan yhdenvertaisuuden edistämisvelvollisuuksia ja työntekijän oikeusturvaa parannettiin. STEFIn juristi Juha Kairtamo käy blogissaan läpi muutokset ja esittelee erityisesti jäsenistömme kannalta huomioitavat asiat.

Yhdenvertaisuuslain muutosten myötä työnantajan tulee aiempaa perusteellisemmin arvioida yhdenvertaisuuden toteutumista ottaen huomioon kaikki eri syrjintäperusteet, joita ovat ikä, alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto, vakaumus, mielipide, poliittinen toiminta, ammattiyhdistystoiminta, perhesuhteet, terveydentila, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen ja muu henkilöön liittyvä syy. Arviointi tulee tehdä myös työhönoton osalta ja työpaikan yhdenvertaisuussuunnitelman tulee sisältää yhdenvertaisuuden arvioinnin johtopäätökset. 

Jäsenorganisaatiomme ovat sitoutuneet noudattamaan STEFIn solmimia työehtosopimuksia, joissa todetaan työnantajan velvollisuus edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa sekä työntekijöiden yhdenvertaisuutta työantajan työntekijämäärästä riippumatta. Yhteistoimintalaki velvoittaa yli 20 henkeä työllistävät laatimaan työyhteisön kehittämissuunnitelman sekä yli 30 henkeä työllistävän laatimaan myös tasa-arvosuunnitelman. Sekä STEFIn että työntekijäjärjestöjen yhteinen suositus on, että molemmat suunnitelmat laaditaan kaikissa teattereissa. 

Yhteistoimintalain säädökset velvoittavat työnantajia käymään laajasti vuoropuhelua työntekijöiden kanssa. Työehtosopimuksissa on kirjattu, että teatterin neuvottelukunta voi toimia tämän vuoropuhelun foorumina, ellei paikallisesti toisin toimita. Usein asioita käydään myös läpi henkilöstöpalavereissa. Vuodenvaihteen lähestyessä laaditaan tilinpäätöksen yhteyteen usein toimintasuunnitelma, jonka osana tai rinnalla kehittämis- ja tasa-arvosuunnitelma on tarkoituksenmukaisinta laatia.

Henkilöstön osalta sukupuolijakaumaa on seurattu pidempään kuin muita yhdenvertaisuuslain määrittämiä syrjintäperusteita. Yksi selkeimmin mitattavista asioista on tasa-arvoisuus palkkauksessa. Tasa-arvoisuus ei tarkoita tasapalkkaisuutta, vaan sitä, että lähtökohtaisesti samasta työstä maksetaan kaikille sama palkka. Työntekijän koulutus, kokemus ja muut vastaavat seikat luovat eroja lopulliseen bruttopalkkaan, mutta palkkauksen perusteet tulee olla kaikille samat ja yhteisössä läpinäkyvät.  

Juuri ilmestyneet Teatterin tiedotuskeskus TINFOn Esittävän taiteen tilastot 2022 kertoo (sivu 76), että taiteellisen henkilöstön osalta tilanne on hyvä, mutta muissa henkilöstöryhmissä naisen euro ei vastaa miehen euroa. Nykyiset työehtosopimukset kattavat yleiskorotukset vuodelle 2024, mutta  vuoden 2025 mahdollisiin korotuksiin voidaan tarvittaessa sopia järjestelyvaraerä, jolla tätä eroa voi tasata. Teattereiden tulee laatia yllä mainitut suunnitelmat, ja niistä vedettävät johtopäätökset varmasti helpottavat kaikenlaisen tasapuolisuuden edistämistä. 

Alussa mainittu yhdenvertaisuuslain muutos toi mukanaan uuden viranomaisen valvomaan yhdenvertaisuuden edistämistä ja syrjinnän kieltoa. Jatkossa yhdenvertaisuusvaltuutettu ja työsuojeluviranomaiset valvovat lakien toteutumista sekä oma-aloitteisesti että syrjintää kokeneen henkilön aloitteesta. 

Lisätietoa aiheesta / Ytterligare information: 

Lisätiedot: 

Juha Kairtamo, juristi, p. 040 631 7707, juha.kairtamo@suomenteatterit.fi  

 

Kuva: Esittävän taiteen tilastot 2022, s. 76, Teatterin tiedotuskeskus TINFO